välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför katter brudgummen?

Postad av : Ulf Friberg

Rutin

Katter lägger cirka 15 procent av sin dag grooming sig själva och varandra. Deras grov tungan är som en kam som de använder för att hålla sina rockar ren. Katter som rutin och typiskt tvätta sig före eller efter sömn, och efter att ha ätit.

Temperaturkontroll

katter inte svettas så fukt från saliven kyler dem i varmt väder och gör det motsatta när det är kallt med ett jämnare päls för att hålla värmen i.

Umgås

Flera katter i hemmet göra grooming en viktig social bindning ritual. Detta är också ett sätt för dem att ta bort parasiter som löss från sina syskons öron eftersom det är ett område det inte kan nå på egen hand. När en katt slickar sin ägare, det är inte bara att vara vänlig, dess däribland Human IT älskar i sin familj.

Städning

Katter är naturligt kräsen och tvätta sina tassar automatiskt efter att ha ätit. Det finns vissa områden av deras kroppar som de inte kan nå, liksom deras öron, näsa-och baksidan av huvudet, så de fukta sina tassar för att använda som en tvättlapp. Det finns också doftkörtlar mellan sina tår och genom att dra i pälsen där, dess hålla dessa körtlar fri från smuts och främmande lukter. Det slickar också bort mänskliga dofter efter sin päls är klappad.

Vattentätning

När en katt slickar och sliter i pälsen med sina tänder, det stimulerar körtlar vid basen av hårsäckarna, släppa en sekret som hjälper till att hålla den vattentät.

Self-Comfort

Grooming hjälper en katt hantera stress genom att erbjuda själv-komfort. Om en katt är skrämda av en annan husdjur kan det brudgummen nonchalant sig omedelbart efter mötet.

Sjukdom

Om en katt stoppar grooming sig, skulle det vara ett tecken på sjukdom. Däremot kan alltför själv-grooming visar också ett problem. Om den slickar sig för mycket kan det tappa hår på det området, vilket kan leda till en inflammerad kala fläcken. Om det händer är en resa till veterinären i ordning. Licking en skada kommer att hjälpa läkningen.

Hårbollar

Grooming hjälper en katt befria sig av löst hår som det skjul. Håret samlas i magen är inte smält väl och kommer att kastas upp senare som en hårboll. En katt med lång päls kräver mänsklig inblandning i sin grooming rutin för att förhindra irriterande följd av kräkts hår samt hjälp detangling smärtsamma mattor. Den svalde hår kan också leda till förstoppning problem.

    
    Copyright © 2011 give2all.org