välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om hajar

Postad av : Jan-Olof Stoor

Hajar är de mest fascinerande varelser. De har funnits mycket längre än människor och har ett oförtjänt dåligt rykte. De bor över hela världen, främst i saltvatten, och faktiskt inte gillar att äta människor

Historia

Hajar är en av de äldsta arterna på jorden. Fossil av hajtänder har daterats till 400 miljoner år sedan, medan moderna hajar tros ha uppstått 100 miljoner år sedan. Hajar simmade i haven innan ryggradsdjur eller växter fanns på fast mark. En haj som fanns omkring 370 miljoner år sedan, Cladoselache, bodde i det område som nu utgör Ohio, Kentucky och Tennessee. På den tiden var detta område inte fast mark men ett grunt hav, och det täckte det mesta av det som nu är den nordamerikanska kontinenten.

Typer

Det finns närmare 500 olika arter av hajar, och de indelas i åtta olika typer.

Hexanchiformes innehålla ko hajar och Frilled haj. Squaliformes inkluderar björnbär hajar, pigghaj och roughsharks och taggig haj. Pristiophoriformes är hajar med en viss distinktion: De har en extra lång näsa samt vassa tänder som de använder för snedstreck fiska innan du äter dem. Squatiniformes är Angel Sharks. De är ofta förväxlas med stingrockor och skridskor. Heterodontiformes är stensimpa eller signalhorn hajar. Orectolobiformes inkluderar Sebrahajar, hajar sjuksköterska, wobbegongs och valhajen. Carcharhiniformes innehålla blå, Tiger, tjur, grå rev, blacktip rev, Västindien revet, Blacktail rev, vitspetsad rev, hajar vitspetsad, houndsharks, catsharks och hammarhajar. Lamniformes inkluderar på trollens haj, brugd, megamouth haj, Thresher haj, makrillhaj och longfin Mako Shark och Great White Shark.

Den minsta haj är Dwarf Lantern Shark, vid 7 inches, och den största är valhajen, vid 30 meter lång.

Funktioner

En haj inte har ben. Hela skelettet består av brosk. Om en haj förlorar en av sina tänder, det finns en annan väntar på att ta dess plats.

Hajar är fisk, och de får sitt syre från vattnet, med in sin kropp genom gälarna bakom huvudet. Hajar ständigt måste simma för att andas. Om de sover under en lång tid, kommer de att sjunka. (Ett undantag från regeln är Nurse Shark. ) De flesta hajar kommer att leva till mellan 20 och 30 år gamla, men valhajen innehar rekordet på ca 100 år.

Hajar har en stark känsla för lukt och hörsel. Deras syn är inte så väl utvecklad, och varierar beroende på art.

Mat

Några arter, till exempel valhajen, endast livnär sig på plankton, bläckfisk och små fiskar. Hajar liksom Great White äta fisk och marina däggdjur som sälar. Hajar som lever på botten av havet äter blötdjur och kräftdjur.

Missuppfattningar

Hajar tros vara ensamma varelser, men endast ett fåtal av dem är. De flesta lever i stora stim, ibland med andra arter av hajar. Hajar tros vara farliga för människor, men bara fyra av de hundratals olika arter har varit kända för att angripa människor-förmodligen för att de misstog människa för en säl eller andra bytesdjur. Människor helt enkelt smakar inte bra att hajar.

    Previous:nothing
    Next:vad är vindhastigheten på Neptune?
    
    Copyright © 2011 give2all.org