välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

miljöeffekterna av den globala uppvärmningen

Postad av : Valon Istrefi

Global uppvärmning är ett stort internationellt problem med miljöeffekter som når in i människors liv på jorden. I årtionden förnekade kritiker framgångsrikt att mänskliga aktiviteter hade något att göra med den globala uppvärmningen. Men på senare år stigande uppenbarligen temperaturer och stadigt växande och iakttagbara effekter av fenomenet så småningom tystade alla utom de ivrigaste förnekarna

Identification

Den globala uppvärmningen är ökningen av den genomsnittliga årliga temperaturen på jordens yta. Detta innebär att effekterna kan bli dramatisk i vissa platser eller säsonger, men mild någon annanstans. Som ett fenomen, har detta pågått sedan mitten av 20-talet. Forskarna tror att det är mycket troligt detta beror på den ökade växthusgaser som koldioxid i atmosfären, med att ökningen är direkt kopplad till människors industriell verksamhet och människa-driven avskogning. Under det senaste århundradet har medeltemperaturen stigit med mellan 1 och 1,5 grader Celsius och förväntas stiga ytterligare i 2 till 11 grader under nästa århundrade som den process accelererar.

Metan Release

Ett ännu mer potent växthus gasen än koldioxid är metan, och hundratals miljoner ton metangas är inlåsta i permafrosten mossarna i västra Sibirien och på botten av Norra ishavet. Som temperatur stiger, är dessa metan sänkor uppvärmning, vilket resulterar i utsläpp av sina lagrade metan. Upptining dem helt skulle leda till en skenande växthuseffekt, dramatiskt ökande globala uppvärmningen i vad som kallas en positiv återkoppling (situationen skulle bli självförstärkande).

Extrema vädermönster

Den andel av orkaner, cykloner och tyfoner nå kategori 4 eller 5 (vindhastigheter över 125 mph) har ökat från 20 procent under 1970 till 35 procent under 1990-talet. Den allra första South Atlantic orkan på skiva, Cyclone Catarina, var bevittnade under 2004. Medan det finns andra faktorer som tros bidra till att öka i antal och makt kraftiga stormar, ökar i nederbörd och förändringar i havet temperatur som drivs av den globala uppvärmningen är utan tvekan det viktigaste. På ett minimum, de är bidragande faktorer.

Smältande is

Glaciärerna i allmänhet pendlat mellan växande och krympande mellan 1940 och 1980. Efter 1980 gick glaciärer i full reträtt, med glaciärsmältning bli en allmän företeelse. Processen har blivit särskilt markant sedan 1995. Den mest uppenbara effekten av smältande glaciärer är frigivningen av stora mängder vatten i världshaven. Havsnivån stiger för närvarande motsvarande en tiondels tum per år, med en total ökning på mellan 7 och 20 inches förväntas av 2090. Mer omedelbart än höjningen av havsnivån är hur undanröjandet av berget glaciär is påverkar flod system som är beroende av dem som en källa av vatten. Isen i Himalaya och Hindu Kush bergskedjor är den huvudsakliga källan av vatten för de flesta floder i den asiatiska landmassan under den torra säsongen. På kort sikt, glaciärsmältning redan orsakar en ökning i lokal jordskred och allmänt område översvämningen i flodsystem. På lång sikt eftersom isen försvinner kommer det att orsaka torka.

försurning av haven

Den ökande halten av koldioxid i atmosfären är en drivande kraft bakom den globala uppvärmningen, men de gör också världens hav surare. Världshaven är en stor sänka för koldioxid. Med halter av växthusgaser ökar i atmosfären, haven absorberar mer av det. Detta minskar växthuseffekten, men det väcker också nivåer av kolsyra i havsvatten, med en skadlig effekt på korall formation. De flesta av världens fiskbestånden är beroende av ekosystem baserat på koraller.

    Previous:nothing
    Next:hur man trimmar en trädgren
    
    Copyright © 2011 give2all.org