välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Information om rättsmedicin

Postad av : Ulf Friberg

Rättsmedicin, även kallad medicinsk juridik eller juridiska medicin, är inom medicinen som ägnas utformandet eller tolkning av medicinska fakta för juridiska ändamål. Detta kan omfatta såväl medicinska förfaranden, såsom att utföra obduktioner eller fylla i juridiska pappersarbete, som dödsattester. Dessa funktioner är normalt betjänas av rättsmedicinsk expertis (läkare med specialistutbildning). Rättsmedicinska experter ger ofta expert vittnesmål vid rättegångar.

Typer

Gränserna för rättsmedicin är inte alltid tydliga. Tolkas extensivt, kan den innehålla experter på rättsmedicin toxikologi, kriminaltekniska psykologi och kriminalteknisk tandvård. Men dessa områden av kriminaltekniska allmänhet inte bemannas av läkarkåren. I en strikt tolkning, är rättsmedicin domänen för den rättsläkare. Kriminaltekniska patologer är läkare som betraktas som experter på förändringar som sjukdom eller skada kan orsaka att den mänskliga kroppen.

Funktion

Funktionen för rättsmedicin, för det mesta, är fastställandet av dödsorsaken. Detta ingår att lösa om en död var olyckshändelse eller onaturlig (mord). Dechiffrera detta kan vara en enkel sak, till exempel i de fall där en skottskada är närvarande, eller det kanske kräver en mer komplicerad analys för förgiftar och andra skadliga ämnen. Rättsmedicin har också blivit ett viktigt inslag i våldtäktsfall, särskilt tilldela identitet till en våldtäktsman eller friande av svarande. Rättsmedicin även används för att ge sammanhang information, såsom tiden för dödsfallet.

Utbildning

Det är inte ett absolut krav i varje enskilt fall (till exempel när det gäller rättsläkare), de flesta rättsmedicinska experter genomgå en omfattande utbildning. Kandidatexamen (eller motsvarande) är nästan alltid ett minimikrav för nybörjaranställning. I de flesta fall, rättsmedicinska experter förvärva avancerad grader, vanligtvis en magisternivå och doktorandnivå examen, samt specialutbildning inom sina respektive områden inför en anställning.

Arbetsuppgifter

De uppgifter som åligger en rättsläkare är ganska expansiv, beroende på deras placering och deras exakta typ av anställning. Åtminstone bör de dock att undersöka kropparna till den avlidne som en del av fastställandet av dödsorsaken. Detta innebär ofta att utföra en obduktion. Obduktion omfatta en fysisk undersökning av tillståndet i kroppens yttre och de inre organen. Resultaten är antingen nedskrivna och in, eller inspelade på ljudband. Patologen kan också behöva ta vävnadsprover och köra tester på dem. Andra arbetsuppgifter kan omfatta fastställande av försäkrings-berättigande eller göra åsikter i frågor av medicinsk felbehandling.

Controversy

rättsmedicin, även om en strikt disciplin, är inte alls en exakt vetenskap. Eftersom det handlar inte bara om registrering av medicinsk information, men också tolkningen av medicinska fakta, det är ett område där motstridiga slutsatser är ofta nått och argumenterade. Detta kan vara särskilt problematiskt i de fall där en obduktion inte utfördes, som i ett fall där bevis upptäcks efter det faktum kan tyda på oanade foul play var inblandad i döden.

    Previous:nothing
    Next:om medicinteknik verktyg
    
    Copyright © 2011 give2all.org