välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur växter och djur anpassar sig till öknen?

Postad av : P-O Lennartsson

Ökenklimat är heta och torra, synes det sämsta möjliga miljö för växt-och djurliv. Ändå har många växter och djur kan anpassa sig till öken temperaturer och förhållanden. Dessa växter och djur kan tolerera brist på vatten, lagra vatten i sina kroppar, och reducera eller tolerera höga temperaturer

Du behöver:. .
Tandborste
Sax.
Dubbelsidig tejp.
Mobiltelefon /personsökare motor.
3-volts mynt cells batteri.

Desert villkor

öknar är områden där den potentiella avdunstningen av vatten från växter och jord långt uppväger nederbörd. Desert luften är vanligtvis varm och torr, och vatten är inte lätt tillgänglig. Enligt Pima gemenskapen College (PCC), en skola belägen i den ökenliknande område i Tucson, Arizona, växter och djur som lever i öknen villkor har tre val: dö, flytta eller anpassa sig. Många djur rör sig som en del av deras anpassning process, övervintrande under den varma dagen och kommer ut under den svalare natten. Växter har inte denna lyx, de som inte anpassar sig kommer att vissna och dö

lagring av vatten

Växter och djur som lever i öknen måste bli kan lagra vatten. . Växter lagrar vatten i sina rötter, stjälkar och blad. Desert växter som klarar av detta kallas suckulenter.

Djur skall också lagra vatten. Vissa djur, såsom Gila monster, lagra vatten i fetthaltiga avlagringar i deras svansar eller andra vävnader.

Vattenvårdsförbund

organismer att överleva i öknen villkor måste lära sig att spara vatten, så att dyrbara lite nederbörd de får är inte slösas bort. Vissa växter och djur kan engagera sig i dvala. Dvala liknar viloläge, djur i turpor vila under varm dag och kommer ut på natten, när det är betydligt svalare. Öva dvala hjälper spara vatten, eftersom dessa organismer inte behöver det i det här tillståndet.

Minska Heat

För att överleva i öknen, måste organismer lära sig att minska värmen. Växter är särskilt bra på att anpassa och kan göra det på flera sätt. Enligt PCC kan växter orientera sina blad så att de inte är direkt utsatta för solljus. Vissa växter utvecklar även reflekterande ytor på deras blad att avleda solljus.

Djur kan minska värmen intag kvar i skuggiga områden eller delta i dvala. Fur också skyddar djur från värmen.

Värmeavledning

Ibland värmesänkning inte minska värmen tillräckligt för att se organismens fortlevnad. Detta händer oftare med djur än växter. Djuren måste då avleda värme. Vissa djur har långa öron eller små kroppar för att avleda värmen tillbaka till sin källa. Djur kan också avleda värme genom avdunstning, PCC säger att detta får dem att tappa lite vatten tillsammans med värmen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org