välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om mineraler

Postad av : Valon Istrefi

Mineraler är kristallina naturliga ämnen som bildas som ett resultat av geologiska åtgärder. De har många användningsområden i vår vardag, till exempel, näringstillskott för hälsa, pärlor i smycken och industriell skärverktyg. De sträcker sig från mjuk till hård och spröd. Det finns klara kristaller, mineraler som finns i olika färger och mineraler som är metaller. Ljus kan reflekteras som en matt blick eller en glasartad glans. Vissa mineraler är mycket omfattande, såsom kvarts, medan andra är sällsynta, som platina. Men oavsett hur de ser ut på utsidan, mineraler form som en kristallstruktur

Identification

Ett sätt att se om något är ett mineral är att titta på sin "geometriska form. " Har formen har plan av symmetri? För att förstå symmetri, tänka på när du skär något i hälften (eller i ännu mindre bitar). Om de bitar du får ser likadana ut som varandra, då de är symmetriska.
Det finns sex symmetriska grupperingar (eller system): kubik, orthorhombic, tetragonal, monoclinic, triclinic och sexkantiga. En sjunde grupp, kallad trigonal, liknar sexkantiga.
Det finns även något som kallas en axel, eller en linje, som är som ett imaginärt sträng som löper genom en mineral centrum. När ett mineral är på den här strängen kan du se "ansikten": två (två gånger), tre (tre gånger), fyra (fyra gånger) eller sex (sex gånger). Men du kommer aldrig att se fem ansikten.
Vad händer om genom att titta på ett mineral kan du inte berätta vad det är? Då kemiska sammansättning används. Här är hur mineraler klassificeras i kategorier, med några exempel på vad du skulle se i vardagen:
Native element (guld)
sulfider (pyrit, känd som "Fool's Gold")
Oxider och hydroxider
Halogenider (koksalt)
Karbonater
nitrater och borater
sulfater och kromater
Tungstates och molybdenates
Fosfater (gödningsmedel)
arsenater och Vanadater
silikater (kvarts)
silikater är en så stor grupp att de är uppdelade i termer av struktur.

Funktioner

Minerals har olika egenskaper. Ett exempel är magnetit, ett mineral som har egenskapen av magnetism. Med några andra mineraler kan du använda lång-eller kortvåg ultraviolett (UV) ljus för att se en fantastisk färgförändring. Detta orsakas som ett resultat av metalliska orenheter i mineraler. Dessa föroreningar absorberar en del av UV-ljus och i sin tur avger ljusenergin vi ser i form av ljusa färger. Mineralerna "Färgförändringen kallas fluorescens.
Mineraler kan vara svårt eller mycket mjukt. Mohs skala används för att se hur hårt ett mineral är. Detta är en skala från 1 till 10, där ett mineral kan repa ytan av mineraler lägre på skalan. Diamanten är den svåraste.

Fördelar

Flera ansökningar har hittats på mineraler. Deras användning sträcker sig från industriella saker, cyanit i bilen bromsar, på glimmer och fluorit i tandkräm, till kalcit och dolomit i tvättmedel. Och det finns näringsbehov för djur och människor.

Fakta

I genomsnitt är 40 mineraler upptäckte och studerade varje år. Detta görs med hjälp av bättre och mer förfinade mineralogiska instrument. Dessa instrument har också använts för att definiera många mineraler. De flesta av de avancerade maskiner finns på vissa institutioner och universitet.

Betydelse

Den internationella mineralogiska Association är en organisation som hjälper till att hålla folk informerade inom området mineralogi. Eftersom mineraler är en viktig del av det som gör upp jorden, täcker denna studieområde kemi, fysik och geologi. Mineraler är väsentliga för livet självt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org