välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av låglegerat stål

Postad av : Charlotte Wannberg

låglegerat stål är kolstål med noggrant uppmätta mängder föroreningar tillsatts. Genom att lägga till ämnen som magnesium eller kobolt till stål, kan egenskaperna hos metallen ändras. Metallen kan anpassas till specialiserade användningar av mängd och typ av föroreningar tillsatts.

Rostfritt stål

Steel bildas när små mängder kol tillsätts till smält järn. Kolet förvandlar metall till starkare och mindre sprött kolstål. Runt 1865 försökte forskarna att lägga till en liten mängd krom till stål för att göra det svårare. De lyckades göra mycket hårt stål som kunde gjutas in i olika användbara föremål.

År 1900 upptäcktes det att öka kromhalt gjorde en korrosionsbeständig legering och rostfritt stål föddes. Detta låglegerat stål är tillverkad i sänkor, köksredskap och bestick. De rostfria används idag innehåller krom för hårdhet och nickel för hög glans.

Konstruktionsstål

låglegerade stål är mycket användbara för att bygga dagens höga byggnader. Kolstål är inte stark nog att bygga höga byggnader som dominerar städer från New York till Jakarta. Traditionella byggnad stål stärktes med svavel och nickel för att göra det svårare och mindre spröda, men tiden gick kostnad och vikt blev allvarliga frågor för byggare.

Tillsats av mangan, vanadin, columbium och andra spårämnen får ståltillverkare att göra starkare, balkar lättare vikt stål för byggande. Den nya tekniken har också hjälpt lägre byggkostnader.

Guns är flygplan och fartyg

låglegerat stål en viktig del i tillverkningen militära och kommersiella fartyg och flygplan. Nickel legerade stål är hård och stark nog att gå in i tillverkningen av jetmotorer. Utan legeringar som dessa, kunde stridsflygplan flyger inte.

Låglegerade stål gör båtskrov stark och tanken pansar lättare. Militära och kommersiella tillämpningar omfattar starka lätta metaller som används i byggnaden kommersiella jetplan och ubåtar. Nickel-legerat stål är användbart inom tillverkning handeldvapen och gevär.

nya legeringar

Material forskare är att ständigt flytta fram gränserna inom vetenskap och teknik i sökandet efter nya och bättre material. Forskare vid University of Virginia ligger i täten i denna strävan. De har skapat en amorf metall som består av många olika legeringar även exotiska element som yttrium. Enligt dessa forskare, är den nya legeringen omagnetiskt, tre gånger starkare än stål och har överlägsna korrosionsskyddande egenskaper.

Materialet kan vara mycket användbara i militär-, flyg-och kommersiella tillämpningar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org