välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av celldelning

Postad av : Magnus Ekblad

celldelningen är en process som sker inom nästan alla levande varelser, utom de som virus, och för encelliga organismer är det det enda sättet att föröka sig. Alla celler delar, men hur de delar beror på typen av cell som tål processen. En konstant är replikering och uppdelning av kromosomer, som är stora strukturer i cellen som innehåller upprullad bitar av DNA. Människan har 23 par kromosomer.

asexuell reproduktion

binär fission är en typ av asexuell reproduktion som sker i många prokaryoter som bakterier och andra encelliga organismer. Det utmäts i flera steg. Först efter DNA-replikering sker, kromosomerna fäster vid cellmembranet. Då cellen förlänger, dela kromosomerna isär. Cellen delar sin cytoplasma i halv, som kallas cytokines och ger lagom cytoplasma mellan de två identiska celler för att hjälpa dem att överleva och växa. Vid slutet av processen, nya membran bildas kring dem. Detta är dock inte den enda formen av asexuell reproduktion. Andra typer är spirande, sporogenesis (en spor är en liten reproduktiv enhet som kommer att ge upphov till en ny individ), fragmentering, där en ny organismer växer från ett fragment av en förälder, och partenogenes, där ett obefruktat ägg kan utvecklas till en klon av den överordnade.

Mitos

Celler inom en eukaryot, inklusive djur och växter, klyftan genom en process som kallas mitos. Efter att DNA har duplicerade till syster kromosomer, bryter kärnhöljet runt DNA ner, och ett par centrioles vid polerna i cellen spärren på kromosomerna med små mikrotubuli vid den punkt där systern kromosomer kommer i kontakt med varandra, vilket kallas centromer. Kromosomerna align i mitten av cellen, och syster kromosomerna dras isär mot polerna av motorproteiner. Eftersom cellerna att börja dela på, ger cytokonesis lika mycket cytoplasma och ett formulär membran runt två olika celler. En ny kärnhöljet omsluter DNA. På grund av den DNA-kopiering, dottern celler har samma antal kromosomer som den överordnade cellen. De kan sägas vara diploida, vilket innebär att organismen innehåller homologa kromosompar, en från fadern och en från modern.

Meios

Meios är en unik typ av celldelning för sexuell reproduktion hos eukaryoter . Det liknar mitos, men det finns ytterligare steg att minska antalet kromosomer i hälften, vilket gör dem haploida istället för diploida. Den första etappen som händer under DNA dubbelarbete, när delar av homologa kromosomer faktiskt byta plats med varandra, som kallas passerar över, rekombination i unika kombinationer av DNA. Detta gör, till exempel, varje spermie skiljer sig från varandra. Nästa del intäkterna liknar mitos, men istället för att dra isär kromosomerna, den centrioles separera homologa kromosomerna genom att dra dem mot polerna. Cellen delar sedan i två. Detta är dock bara den första delen av meios. I den andra delen, själva syster kromosomerna dras isär. Eftersom DNA kopieras bara en gång, de fyra avkommor innehåller nu haploida kromosomer. Detta är hur spermier och ägg integrerad del av sexuell reproduktion skapas. När sperma och ägg kombinera, så gör det haploida kromosomer, vilket gör dem diploida igen och skapa en unik kombination av faderns och moderns DNA.

    
    Copyright © 2011 give2all.org