välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är skillnaden mellan en oscillator och en keramisk resonator?

Postad av : Ulf Friberg

Både oscillatorer och keramiska resonatorer används för enkla applikationer i kretsar och elektroniska apparater. Oscillatorn brukar kallas en kristall oscillator och använder ofta en bit kvarts, medan de keramiska resonatorer tillverkas enligt specifika normer. De använder lite olika elektromagnetiska lagar för att utföra samma funktion

Använd

jobb med både kristalloscillatorer och en keramisk resonator är att mäta tiden. När en elektrisk ström skickas genom antingen en av de enheter, svarar de genom att skapa en svängning med en viss frekvens, ett mycket detaljerat svar som forskare kan använda för att mäta tid genom att mäta frekvensen av svängningar. Dessa enheter används för att mäta tiden för ett brett spektrum av produkter, bland annat klockor och kretskort.

Process

Vissa typer av kristall oscillatorer och keramiska resonatorer är gjorda för att producera olika sortiment av frekvenser för elektroniska komponenter som de är anslutna. Processen brukar kallas en piezoelektrisk reaktion, vilket innebär att både resonator och kristallen i oscillatorn kan ta elektrisk energi och ändra det till vibrationer eller ta vibrationer och ändra den till en elektrisk kraft.

Kvartsoscillator

kvartsoscillator är tillverkad av naturliga kristall som vibrerar på en viss frekvens beroende på kvaliteten av kristall. Oscillatorn har andra komponenter, vanligtvis en transistor eller inverter för att hantera inkommande och utgående signaler, men kristallen är i centrum för enheten och fungerar som "klockan" för enheten. Den kvarts som vanligtvis är utformad i en skiva eller plåt.

Keramisk resonator

En keramisk resonator är också en piezoelektrisk enhet, men den är gjord av dopade keramiskt material och inte har naturlig svängning egenskaper. Detta innebär att leran var i kombination med andra ämnen i mycket exakta mätningar att ge det egenskaper som kvarts. Dessa resonatorer tillverkas oftast i remsor i stället för plåtar och producera något olika typer av frekvenser.

Överväganden

Generellt keramiska resonatorer är billigare och starkare än kristalloscillatorer men inte lika exakt och inte som långvarig. Eftersom en kristall oscillator har en naturlig förmåga att vibrera enligt elektrisk ingång, kan den användas så länge enheten varar, men det keramiska versionerna tendens att slitas ut snabbare, men de kan motstå inverkan lättare än de mer delikata quart kristaller .

    
    Copyright © 2011 give2all.org