välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför objekt verkar röra sig över himlen på natten?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Objekt såsom stjärnor tycks röra sig över himlen på kvällen, eftersom jorden snurrar runt sin egen axel. Detta är samma anledning att solen går upp i öster och ner i väster. Stjärnor som är låga i öster när natten börjar är högt på himlen halvvägs genom natten och låg i väster av gryningen nästa dag. Under dagen stjärnorna fortsätter att röra sig över himlen, men solen är så starkt att de inte kan ses. Naturligtvis är stjärnorna rör sig inte. De verkar bara att flytta genom att observatörer på jorden.

skillnaden i hastighet

stjärnorna rör sig över himlen lite snabbare än solen. Denna skillnad beror på att stjärnorna syns att flytta bara på grund av jordens rotation, medan solen också verkar röra sig eftersom jorden går runt solen en gång om året. Du kan beräkna skillnaden i hastighet mellan solen och stjärnorna genom att dividera tiden under en dag av det antal dagar tills jorden återvänder till samma position i förhållande till solen och stjärnorna. Tjugofyra timmar dividerat med 365 är lika med fyra minuter, efter avrundning. Så stjärnorna tar fyra minuter färre att nå samma position från föregående dag som solen gör.

The Zodiac

På grund av denna skillnad i hastighet mellan solen och bakgrunden stjärnor, sitter i solen framför en annan uppsättning stjärnor varje månad, i förhållande till jorden. Solen sitter direkt framför den 12 stjärnan stjärnbilder (grupper av stjärnor som liknar ett objekt), och vilken konstellation det sitter framför beror på tiden på året. Dessa 12 stjärnbilder bildar zodiaken. Vilken konstellation var framför solen vid tiden för en persons födelse avgör den personens stjärntecknet.

Lunar Motion

Månen kretsar runt jorden, fortkörning över himlen och med snabbare än stjärnorna. Du kan utföra en beräkning som liknar den tidigare nämnda att se att månen tar 53 minuter mindre än solen att nå samma position den hade dagen innan.

Inre planeterna

De två inre planeterna, Venus och kvicksilver, är synliga från jorden med blotta ögat. Du behöver inte ett teleskop för att se dem. De tar mycket mindre än ett år att gå runt solen. Observatörer på jorden, alltså se dem på motsatta sidor av solen genom året. Venus och Merkurius visas precis efter solnedgången eller just före soluppgången nära solen vid olika tidpunkter på året

bakåtsträvande rörelse av yttre planeter

Följande tre yttre planeterna är synliga från jorden med blotta ögat. Mars, Jupiter och Saturnus. Att vara längre från solen och jorden, de tar längre tid att gå runt solen. När en viss yttre planet är på motsatt sida av himlen från solen, verkar det att gå bakåt i förhållande till bakgrunden stjärnor under större delen av året. Om du var över solsystemet tittade ner på den tiden, skulle du se jorden mellan solen och den yttre planeten. Jorden skulle vara upphinnande det yttre planet, eftersom det går snabbare i sin bana, som producerar denna tillfälliga retrograd rörelse.

    
    Copyright © 2011 give2all.org