välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är vädret & klimat påverkas av hav?

Postad av : Annika Hultén

Complex Ocean Väder Feedbacks

som visar hur vädret och klimatet påverkas av världshaven är en komplex satsning. Men det finns väl etablerade relationer som är åberopas när prognoser effekten av oceaner om väder och klimat. Temperatur, vind och fukt är alla direkt kopplade till haven. Att förstå dessa interaktioner är avgörande för att öka noggrannheten i långsiktiga klimatmodeller förutsägelse.

Conveyor Belt Påverkan på Väder

Havet transportband eller termohalina cirkulationen system förklarar delvis, är havets effekter på väder och klimat. Driven av värme och salthalt i hela världens hav, skapar bältet väder och klimat egenskaper genom att sprida vatten med olika temperatur egenskaper. Att föra varmt vatten till Mexikanska golfen via Golfströmmen, vilket möjliggör orkan intensifiering, är en känd effekt av transportbandet. Enligt Potsdam Institute for Climate Impact Research övergripande påverka havets transportbandet på klimatet är inte klarlagd.

Ocean Påverkan på temperatur

agerar som ett klimat och väder moderator, påverkar yttemperaturen på havet lufttemperaturen över angränsande mark. Cooler havsströmmar och högre specifik värme av vatten jämfört med land leda till minimala fluktuationer i temperatur. Varmare strömmar kan helt förändra vädret och klimatet i en region. Jämföra San Diego, Kalifornien och Savannah, Georgia, som båda ligger på 32 grader nordlig latitud är ett bra exempel på detta. Enligt National Weather Service San Diego uppvisar en genomsnittlig augusti temperatur på 72 grader Fahrenheit medan Savannah är på 90 grader.

Ocean Påverkan på Fukt

Förvånande nog vissa områden som Namibia i Sydvästafrika har öknar precis intill havet. Detta beror på den coola Benguala ström som korsar från norr. Cool vatten inte leder till varm, fuktig luft som stiger och kondenserar, vilket resulterar i moln och nederbörd. Vädret och klimatet i sydöstra USA visar motsatt effekt av varmt vatten orsakar konvektion, eller stigande värme, och mycket nederbörd. Olika ocean egenskaper kan innebära en orkan eller snöstorm. Haven kan även fungera som en sänka för koldioxid, som påverkar vädret och klimatet på många sätt. Tittar på hur väder och klimat påverkas av oceaner inbegriper både undersöka de fysiska egenskaperna hos vatten och mark samt hur de samverkar som ett globalt system.

    
    Copyright © 2011 give2all.org