välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

tundra klimat fakta

Postad av : P-O Lennartsson

Tundran är ett unikt klimat region (eller biomen) på jorden, som kännetecknas av sitt kall, uttorkad klimat och hårdhet till levande ting. Alpine och Antarktis tundra är ovanligare, och den arktiska tundran anses en egen biomen

Plats

tundran finns längs nästan obruten övre marginaler i Eurasien och Nordamerika. Detta innefattar delar av Skandinavien, en stor sträcka av Sibirien, västra Alaska, Northwest Territory, den kanadensiska territoriet Nunavut, övre Quebec, och i kustområdena i Grönland. Tundra i Antarktis och på hög, alpina höjder ofta anses egna separata biom.

Miljö

Även om tundran är förknippad med polar klimat, bör det inte förväxlas med polarisen regioner eller kalla barrskog av Taiga områden. Det är mer som en övergångsperiod klimat mellan subarktiska regionerna och istäcken. Tundran är inte riktigt kall nog att vara Arktis, men det är också ett område mestadels saknar träd, till skillnad från andra subarktiska regioner. De flesta av vegetationen består av gräs, mossa, lavar och små buskar.

Temperatur

Temperaturer på tundran aldrig stiga över 10 grader Celsius, eller 50 grader Fahrenheit, även under de varmaste perioderna. För nio månader av året är temperaturen under fryspunkten. Permanent frusna marken kallas permafrost är ett framträdande inslag i tundran och varför träden inte växer där. Lager nära ytan kan tina under de varmaste månaderna och sedan frysa resten av året.

Seasons

havsströmmar nära kustområdena i tundran skapa säsongens lag beror på att vatten är tyngre än luft och tar längre tid att värma upp eller kyla ner. Vinden som blåser in från havet kommer därför att ha en dämpande effekt på land temperaturer. I östra Nordamerika och västra Eurasien, den varmaste månaden är augusti i stället för juli. I västra Sibirien, är den kallaste månaden försenas till mars. Sommarsäsongen anses ovanligt eftersom det är enda tiden på året då temperaturen kan klättra över fryspunkten. Under resten av året, det är minusgrader. Vinterhalvåret kan nå negativa 25 grader.

Nederbörd

tundran är så torr att den har en lägre absolut fuktighet än den tropiska öken. De flesta av tundran kommer att uppleva mindre än 250 mm nederbörd per år, men kustområden kan uppleva något mer. Höjden för nederbörd oftast kommer i de varmaste månaderna runt juli eller augusti. Vissa områden kan drabbas av dimma på grund av maritim luft som driver iland och är kyld till daggpunkten.

Wildlife

Enligt Alaskas Institutionen för fisk och vilt, många djur, såsom harar, caribou, rävar , ekorrar, lämlar och näbbmöss lämna sina hem på tundran men kräver särskilda anpassningar såsom tunga rockar av päls, kort-lemmar, värme-effektivt organ, längre cykler reproduktion (öring, till exempel ta tio år istället för sex för att nå löptid), kamouflage, och förmågan att övervintra. Växter på tundran tenderar att vara flerårig. De har också anpassat särdrag som hår för värme och bibehållande av gamla blad för näringsämnen bevaras.

    Previous:nothing
    Next:barometertryck och orkaner
    
    Copyright © 2011 give2all.org