välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är Jupiter och jorden lika?

Postad av : P-O Lennartsson

Jupiter och Jorden verkar inte ha något gemensamt. De är två olika typer av planeter. Jupiter är en gasjätte med några märkbara fast yta, medan jorden är en markbunden planet. Jupiters atmosfär primära Består av väte och helium, medan jordens atmosfär består av en blandning av syre och kväve och andra kemikalier. De är inte lika i storlek eller temperatur. Men de två planeterna är likadana på många sätt

Magnetism

magnetfält som Jupiter och Jorden är likartade. Precis som på jorden, radiovågor inuti Jupiter accelerera elektroner, som orsakar magnetiska fluktuationer. Dock är Jupiters magnetfält fyra gånger starkare än jordens, sträcker ut en sträcka på 100 gånger Jupiters radie. Dessutom magnetfält både planeter följer samma evolutionära mönster för tillväxt, expansion och återhämtning. Enstaka sub-stormar på Jupiter och jorden orsakar samma droppe i intensitet på magnetfältet (sk flussmedel dropouts) under tillväxtfasen.

Norrsken

Både Jupiter och Jorden har norrsken. Naturligtvis de på Jupiter är många gånger starkare än jordens. Jupiter har också röntgen norrsken, som upptäcktes på 1990-talet. Många av dessa röntgen versionerna är större än jorden själv. Norrsken i Jupiters atmosfär är nästan konstant på grund av att dra av planetens magnetfält och påverkan av Io, Jupiters måne närmaste. På jorden, norrsken kommer och går, och orsakas av sol stormar i stället för inre energi.

Strömmar

Marine Science institutionen vid University of South Florida kan ha länkat jordens havsströmmar med moln band som cirkel Jupiter. Banden på Jupiter orsakas som moln röra sig längs alternerande luftflöden. På samma sätt har jordens oceaner omväxlande som också representerar ett flöde mönster. Även om det finns en uppenbar skillnad mellan hav och luft strömmar, både fenomen som orsakas av turbulens.

Quasi-biennalen Svängningar

I processen att forska Jovianska stormar djupt i atmosfären, fann forskare att metan ligger över Jupiters ekvator följer en hot-cool cykel under en 4-till-6 år. Detta avslöjar bevis för att planetens ekvatoriella stratosfären växlar mellan varma och kalla perioder. Denna process liknar den alternerande vindmönster som inträffar drygt jordens ekvator, känd som en kvasi-biennalen Oscillation (QBO). På jorden är den här ändringen i stratosfäriska vindriktningen som orsakas av solljus skillnader. På Jupiter, kan de bero på stormar som stiger från lägre till högre lagren i atmosfären eller från överskott inre värme. Eftersom båda planeter har höga varvtal, båda har QBOs placerade nära ekvatorn.

Ring strömmar

jorden och Jupiter båda har en hög höjd ring av elektrisk ström. Även om det hade varit spekulerats sedan början av 1900-talet att jorden hade en så aktuell, var det inte sett förrän 2001. Sett från norr, jordens ring nuvarande kretsar planeten i en medurs riktning, minskar det magnetiska fältet i området den färdas. Detta påverkar styrkan i geomagnetiska stormar i samma område. På Jupiter, har ringen nuvarande en annan roll. Trots att det också samverkar med jordens magnetfält, tjänar det i första hand att hålla joniska plasma, som ständigt strippad från den närliggande månen Io, från att fly planetens stratosfären.

röntgenstrålning

Jupiter och Jorden är två av de många planeter i solsystemet som avger röntgenstrålning. Det finns två typer av röntgenstrålning. En typ härstammar från polarområdena av planeterna. Dessa kallas "norrsken utsläpp. " Den andra typen kommer från ekvatorn och är även känd som "låg latitud" eller "disk röntgenstrålning. " Dessa orsakas förmodligen när solens röntgenstrålning är utspridda av planeternas atmosfärer.

    Previous:nothing
    Next:vad är jordens magnetfält?
    
    Copyright © 2011 give2all.org