välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

jorden atmosfär fakta

Postad av : Jonathan Nyberg

Stämningen av jorden delas av vetenskapen i olika lager, enligt National Aeronautics and Space Administration. Lagren av atmosfären skiljer sig åt i sammansättning, med alla väder som påverkar vår planet som förekommer i det första skiktet. Temperaturen i dessa luftlager fluktuera vilt från skikt till skikt, med effekterna av solens strålar som orsakar denna variation

sammansättning

Jordens atmosfär består huvudsakligen av bara två gaser. 78 procent av det består av kvävgas, medan ytterligare 21 procent är syre. Andra gaser i minut spårmängder som argon, koldioxid och ozon är också i atmosfären.

Troposfären

skiktet närmast jorden kallas troposfären. Det är lätt den tjockaste delen av atmosfären och har ett vilt varierande temperatur på jordens yta jämfört med dess högsta nivåer --- en rad genomsnitt från 60 grader Fahrenheit till minus 71 grader.

Stratosphere

Nästa skikt ovanför troposfären kallas stratosfären, det sträcker sig 31 miles i rymden. Stratosfären är torrare och inte lika tät som troposfären och är faktiskt varmare på grund av ultraviolett strålning absorberas av ozon som finns i den.

Mesosfären

Efter stratosfären, är nästa atmosfäriska skikt som kallas mesosfären. 53 miles hög, mesosfären extremt kalla, med temperaturer så låga som minus 135 grader, och detta är den region i atmosfären där mest meteorerna kolliderar med luftpartiklar och brinna upp.

Termosfären

Den i särklass största lagret av jordens atmosfär är det Termosfären, vilket är 372 miles i höjd. I detta skikt, luften är mycket tunn och värms upp av strålning som alstras av solen, vilket gör det möjligt för temperaturer för att nå så otroligt hög som 3000 grader Fahrenheit. Termosfären är den högsta skiktet och så småningom förvandlas till yttre rymden.

    Previous:nothing
    Next:orsak till årstiderna på jorden
    
    Copyright © 2011 give2all.org