välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturlig lagar attraktion

Postad av : Annika Hultén

De lagar attraktion i naturen finns i elektromagnetism, gravitation, den starka kraften och den svaga kraften. I intensitet, är den starka kraften 100 gånger starkare än elektromagnetiska kraften, 10 ^ 13 gånger starkare än den svaga kraften, och 10 ^ 38 gånger starkare än gravitationen. Så den elektromagnetiska kraften är en miljard-miljarder miljarder miljarder gånger starkare än gravitationen. (Det är en 1 följt av fyra uppsättningar av nio nollor. )

Gravity

Om gravitationen är så svag jämfört med andra naturens krafter, varför gör vi känner det så starkt? Eftersom allvar inte har en upphävande verkan som den elektromagnetiska kraften, det vill säga, negativa och positiva laddningar neutralisera varandra. Gravity ackumuleras som materia ackumuleras. Och allvaret finns ett omvänt-kvadrat lag, ruttnande som 1 /r ^ 2. Den starka och svaga krafter förfall med avståndet mycket snabbare än gravitationen.

Coulombkraften

Coulombkraften mellan avgifter är mycket starkare än gravitationen. Om du stod på armlängds avstånd från någon och en av er hade 1 procent fler elektroner än marken, och den andra hade 1 procent mer protoner, skulle den attraktiva kraften inte bara mer än vad som behövs för att lyfta Mount Everest, men ännu mer än att lyfta vikten av jorden.

Så varför inte elektroner faller i positivt laddade kärnan? På den minsta nivå, frågan uppvisar mer av en cloudlike, probabilistisk natur. Elektroner är mycket mindre än protoner och uppvisar detta cloudlike natur mer än kärnan. Detta fenomen, som kallas våg-partikel dualitet, hindrar elektronen faller helt in i kärnan. Den vägledande principen kallas osäkerhet.

Svaga kraften

Den svaga kraften är en subtil kraft som verkar på neutriner och kvarkar. Det är en kraft som kan påverka vad som kallas färgen ändras, till exempel en förändring av en ner kvark till en up-kvark när en neutron blir en proton genom betasönderfall.

starka kraften

Om positiva laddningar stöter ifrån varandra, varför inte en atomkärna flyga isär? Eftersom den starka kraften binder samman nukleoner, det vill säga neutroner och protoner. De krafter mellan nukleoner är faktiskt en resterande kraft från den starka kraften bindande kvarkar inom nukleonerna. Den kraft locka protoner och neutroner kallas därför kärnkraften eller den övriga starka kraften.

Mellan motsatta elektriska strömmar

Ett exempel på den elektromagnetiska kraften i arbetet, utan att hänvisa till Coulombkraften är när två parallella ledningar strömförande i samma riktning attraherar varandra. De två kablar skapa sina egna magnetfält, där elektroner av den andra kabeln böjs i riktning styrs av vad som kallas den högra regeln om magnetism. Elektronerna är därför avledas mot den motsatta tråd.

Det är ett sätt att använda speciella relativitetsteorin dock att ta bort magnetiska förklaring och återgå till den Coulombkraften förklara detta attraktiva fenomen. En rörlig elektron i en tråd kommer att "se" elektronerna i den andra kabeln orörlig, om strömmen är densamma i båda trådarna. Elektronen kommer att se positiva laddningar (atomer utan alla sina elektroner) röra sig i sidled i förhållande till sig själv. Men objekt rör sig i sidled tycks platta i färdriktningen. Detta är den längdkontraktion speciella relativitetsteorin teori. Elektronen ser dem rör sig långsamt, inte i närheten av ljusets hastighet. Så längdkontraktion är mycket, mycket liten. Men eftersom det finns så många positiva laddningar, den skenbara densiteten per längd av tråd tycks gå upp. Att se en större koncentration av positiva laddningar än de stationära negativa laddningar, ser elektronen ett nät-positiva ledningen motsatt sig, och är därför dras till den.

    Previous:nothing
    Next:sol spis naturvetenskapliga projekt
    
    Copyright © 2011 give2all.org