välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

halogen egenskaper

Postad av : Charlotte Wannberg

De halogener är fem icke-metalliska delar. Funna i koncernen 17 (även känd som gruppen VIIA i äldre system) i periodiska systemet, dessa delar är bland de mest användbara till det moderna livet. Namnet "halogenfria" betyder "salt-tidigare," som härrör från halogener tendens att band med andra element för att skapa många av de vanligaste salterna

Typer

Det finns fem halogen delar:. Fluor (F, atomnummer 9), klor (Cl, atomnummer 17), brom (Br, atomnummer 35) , jod (I, atomnummer 53) och astat (At, atomnummer 85). Den för närvarande-oupptäckta element som skulle ha ett atomnummer 117 är också en potentiell halogen.

Storlek

Atomer av halogener delar många egenskaper, men de har olika storlek. Fluor har den minsta atom, med en massa av bara 18. 998 atommassan. Går ner i gruppen, atomer av varje element får mer massiv. Kloratomer är 35,5 atommassan är brom 79,9, är jod 126,9 och astat är ca 210 atommassan. Astat är så massiv, faktiskt, att den har en instabil och radioaktiva atomen.

Funktioner

Den viktigaste gemensamma nämnaren för de halogener är att varje element har ett yttre elektronskal med sju elektroner. Eftersom en hel elektronskalet behov åtta elektroner, vart och ett av dessa element behöver endast en extra elektron att fylla skalet. Sådant behov innebär att alla halogener är mycket reaktiva. Halogener kan reagera med metalljoner och bildar joniska salter (som NaCl, koksalt), med väte för att bilda starka syror (inklusive HF, fluorvätesyra) eller med andra atomer av samma grundämne att bilda diatomic molekyler (som Cl2, klorgas ).

Identifiering

Halogener är anmärkningsvärda då den enda gruppen på det periodiska systemet där de delar finns i alla tre stater av ärendet vid rumstemperatur. Fluor och klor är gaser, är brom en vätska och jod och astat är fasta ämnen.

Fördelar

Halogener har en mängd olika användningsområden i det moderna livet. Teflon är gjord av bindning fluor och kol, vilket skapar en solid yta som inte reagerar med andra material. Teflon beläggning finns på matlagning ytor och inom elektronik. Klor, brom och jod är alla används som desinfektionsmedel, medan klor är också särskilt effektivt som blekmedel. Halogenlampor är glödlampor med en liten mängd av en halogen ingår. Tillägget av halogen ger glödtrådens håller mycket längre och att bränna mer effektivt.

Varning

På grund av sin höga reaktivitet, alla halogener är potentiellt farliga, särskilt om de har varit isolerade från kemiska processer. Fluor är särskilt problematiskt eftersom elementet kommer att reagera med de flesta andra material. Även lagring material som glas kan reagera med fluor och skapa farliga resultat. Medan de andra halogener är mindre reaktivt, de är fortfarande extremt farlig. Klorgas är särskilt giftig i höga koncentrationer.

    Previous:nothing
    Next:DNA-fingeravtryck grunderna
    
    Copyright © 2011 give2all.org