välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är en näringsväven skiljer sig från en näringskedja?

Postad av : Camilla Näslund

näringskedjor

En näringskedja visar hur varje växt och djur får mat i ett rovdjur-byte relation. Alla näringskedjor börja med producenter såsom växter och alger. Producenter producera all mat i livsmedelskedjan genom att utnyttja solljuset som lyser på dem för att vända koldioxid, vatten och näringsämnen mark till socker. Växtätare livnär sig av dessa näringsämnen och själva utfodras med av rovdjur. Så om man i ett visst område, gräshoppor äta gräs, råttor äta vissa av dessa gräshoppor, ormar äta vissa av dessa råttor och hökar äta vissa av dessa ormar är att kedjan av predation en näringskedja.

Komplexitet

Äta och ätas är mer komplicerad än livsmedelskedjor vill få oss att tro. Många djur äter mer än en mat, och i sin tur kan ätas med mer än ett rovdjur. För att göra det mer komplicerat, det finns allätare som kråkor och människor som äter växter och djur. Dessa allätare upptar flera nivåer i en näringskedja.

Näringsvävar

En näringsväven visar dessa komplexa förhållanden mellan växter och djur. Det kommer att visa inte bara de många näringskedjor i en viss Biome, men även konkurrensförhållanden. Webbplatsen www. sciencebob. com ger ett enkelt exempel på ett livsmedel webbaserad runt ekollon. Både möss och insekter äter ekollon som produceras av träd. De möss i sin tur äts av ormar och vesslor, medan insekter äts av opossum, fåglar och skunkar. Den vesslor, opossum, skunkar och möss är all mat på toppnivå rovdjur som hökar, ugglor och rävar. Weasels konkurrera med ormar för möss och stor rovdjur konkurrerar om vesslor, opossum, skunkar och möss.

Historia näringsväven

Tanken i näringsväven först föreslogs av ekologen Charles Elton 1927. Han märkte många organismer finns längst ned nivån för ett ekosystem och betydligt färre varje nivå uppåt. Han kom upp med pyramid av siffror, nu kallas Eltonian pyramiden. Detta var ett diagram som visar näringsväven som en pyramid med en big block representerar organismer i botten och mindre block hela vägen upp som företräder den högre nivån rovdjur.
Ekolog Raymond L. Linderman raffinerade Elton idé genom att titta på flödet av energi genom ett nät. Han förklarade att mycket energi försvinner för varje nivå, vilket var anledningen till det var alltid så många färre djur på varje högre nivå i livsmedelskedjan. Till exempel när en ekorre äter nötter, metaboliserar det endast en del av energin i dessa nötter. Den använder en del av energin från nötter att växa, vissa springa runt och hitta fler nötter, utsöndrar några och så vidare, så det måste vara många nötter för varje ekorre. Om en hök äter en ekorre, den bara kan smälta en del av energin i ekorren kropp (det lämnar ben bakom, till exempel) och har att använda energi för en rad olika uppgifter så måste det finnas många ekorrar för varje hök.

    Previous:nothing
    Next:olika arter av tallar
    
    Copyright © 2011 give2all.org