välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fotosyntes respiration

Postad av : Valon Istrefi

organismer

organismer som kan utföra fotosyntes kallas autotrophs. Organismer som inte självständigt kan produceras sin egen mat energi --- som djur i allmänhet, inklusive människan --- kallas heterotrofa. Även heterotrofa inte klarar av fotosyntesen men utför andning, fotosyntetiserande organismer utföra både fotosyntes och respiration. Även om processen är biokemiskt mycket komplex, börjar fotosyntes med tre viktiga komponenter: solljus, koldioxid och vatten. (Det finns autotrophs som använder kemisk energi i stället för solljus för att tillgodose sina energibehov. Processen är inte fotosyntesen utan snarare chemosynthesis)

Processer

Genom en serie biokemiska vägar medieras av det sammansatta klorofyll, växter konvertera koldioxid och vattenånga i energirika sockret glukos. Så fabrikerna tillverkar sin egen mat men de behöver också energi. Därför måste de även andning där energi rika glukos molekyl som syntetiserades är i sin tur bryts ned. I andning, är glukos omvandlas igen genom en komplex serie av biokemiska reaktioner tillbaka till koldioxid och vatten, avfall av andning.

även atmosfären spelar en roll. Fotosyntetiserande organismer släpper sin restprodukt --- --- syre i atmosfären. Heterotrofa (och autotrophs) i sin tur att använda syre i processen för aerob respiration få ut maximal mängd energi från den mat som tillverkas i fotosyntesen

The Cell

Fotosyntes och cellandning sker på specifika platser inom anläggningen och djurceller. Cellerna i de flesta bekanta levande organismer har strukturer som kallas organeller. I växter, är en av dessa organeller kloroplasten. Och det är inom kloroplasttransitpeptidsekvens att fotosyntesen sker. I både djurcell och växtcell, tar andning rum i organeller som kallas mitokondrier.

Det är inte bara en bagatell att dessa processer förekommer i dessa organeller. Det beror på att organeller själva biokemiska strukturer och är en integrerad del av den biokemiska processer av fotosyntes och respiration.

Sammanfattning

För att summera, måste varje levande organism energi, men de medel som de får den variera. Fotosyntetiska autotrophs är klara av att tillverka sin egen mat med hjälp av energi från solen. De kan tillverka sin mat och sedan kan de också metabolisera det i den egna kroppen genom andning att förvärva användbar energi att leva och växa. Djur, trots att de kräver mycket samma typer av livsmedel energi som autotrophs kan inte producera den själva. De måste skaffa det genom eller från en autotroph. Det är därför vi människor --- till våra andning --- måste äta antingen autotrophs eller andra heterotrofa.

    Previous:nothing
    Next:Vad äter en sköldpadda?
    
    Copyright © 2011 give2all.org