välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

historien om cybernetik

Postad av : Magnus Ekblad

Disciplinen av cybernetik studier regelsystem och fokuserar på teknikens roll i dagens samhälle. Cybernetics har gått från breda teorier till att skapa tekniska förutsättningar och nya akademiska metoder. Idag cybernetik är en central fråga för personer som arbetar i en mängd olika områden

Origins

Eftersom cybernetik är ett tvärvetenskapligt område, är det svårt att peka ut en enda rot källa eller cybernetiska teorin. De flesta historiker citera antiken som källa för cybernetik. Ordet "cybernetik" själv användes först av de gamla grekerna med hänvisning till systemen för självstyre. Senare började ingenjörer och studenter i mekanik att tillämpa vetenskaplig granskning av de principer som styrde deras arbete. Den grekiska ingenjör Ctesibius, som bekant uppfann en egen kontrollerande vatten klocka under det andra århundradet före Kristus. är bland de första registrerade individer att ta en cybernetisk inställning till sitt arbete. Grekiska matematiker Heron (en student av Ctesibius själv) och kinesisk ingenjör Su Song är också vanligtvis betraktas som tidig utövare av cybernetik.

Upplysningen och Beyond

Cybernetics vunnit nyfunna popularitet under upplysningstiden. De prioriterade beviljats rationellt tänkande och beroendet av vetenskapliga system att eliminera mänskliga misstag cybernetik särskilt tilltalande för individer av denna tid. Som forskare och ingenjörer studerade mekaniska system, tillämpas de korrigerande åtgärder för att de nya systemen de skapade. Ett exempel på detta är ångmaskinen, som uppfanns av James Watt. Det innehöll ett system som kontrollerade sin egen takt utan ytterligare input från en mänsklig användare.
År 1867 publicerade James Clerk Maxwell en artikel med titeln "On råd" i vilken han teoretiserade länge om Watts motor och andra liknande tekniska system. Denna uppsats ledde till födelsen av området reglerteknik. Reglerteknik, som granskar den dynamiska system, är nära förknippad med cybernetik idag.

20th Century Cybernetics

Moderna cybernetik började på 1940-talet. Den växande universitetsväsendet i USA, tillsammans med tekniska framsteg under andra världskriget, samlade praktiker från olika områden, bland annat elteknik, reglerteknik, nätverk teori, maskinteknik och matematisk logik såväl som traditionella vetenskapliga discipliner såsom neurovetenskap och evolutionsbiologi. Vad medlemmarna i dessa olika ämnen hittade de hade gemensamt var ett intresse av att få en bättre förståelse av de system som de studerade och skapas i samband med sitt arbete. Jay Wright Forrester och Gordon S. Brown, elingenjörer arbetar tillsammans på MIT i tjänst hos den amerikanska militären, populariserade cybernetik i sitt arbete och förde den en hel del akademiska trovärdighet. Forrester fortsatte med att utveckla området systemdynamik och banat väg för tidig datorprogrammering.

Cybernetics Idag

Andra noterbara siffror i utvecklingen av moderna cybernetik inkluderar matematiker Norbert Wiener, psykiatriker William Ross Ashby, och Warren Sturgis McCulloch. som var kanske den första själv-märkt "cybernetician. " John von Neumann blev en viktig gestalt i cybernetik genom hans teorier om självreplikerande mekaniska system.
Under 1950 och 60-talen skiftade cybernetik att fokusera mer på specifika tillämpningar, främst artificiell intelligens. Denna sammandragning av vad som hade varit en bred och omfattande område som lett till minskat intresse för cybernetik som varade till 1970-talet. Vid den tiden, en ny generation av forskare och teoretiker återupplivades cybernetik inom sina respektive områden, vilka återigen stor räckvidd.

Omfattningen av cybernetik

Idag är cybernetik en viktig del av många akademiska och vetenskapliga områden. Några av dessa är klassificerade som "rena cybernetik" och försöka förstå de regler som styr system. Dessa idéer är användbara i den praktiska områdena robotik, artificiell intelligens, datavetenskap (i alla dess former), och styrsystem. Cybernetics är också viktigt i hela verkstads-och matematiska områden.
Biologi gör också frekvent användning av cybernetik i sin studie av naturliga system. Bioteknik är något av en bro mellan cybernetik och traditionella biologi kombinerar levande system med konstruerade teknik.
Slutligen har cybernetik som en betydande del av sociologi när det används i studien av hur grupper av individer och struktur och tillväxt av samhällen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org