välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur fungerar korn halm?

Postad av : Camilla Näslund

öppen fråga

Under det senaste årtiondet, att användningen av korn halm kontrollera alger i öppna dammar, sjöar och vattendrag har fått en hel del kommentarer. Användningen, som tog tag i Storbritannien ursprungligen har ännu inte visat sig fungera, dock, och den mekanism som spelar in är en fråga för många teorier men inga bevis hittills. Som sagt resultatet tillräckligt har lovat att främja ytterligare undersökning och experimenterande.

Om det fungerar, hur fungerar det?

Det enkla svaret är att ingen verkar vara säker. Det finns ett antal teorier, ingen bevisad, men inga svar fast. Vissa tycker kanske det väteperoxid som produceras av bakterier som korn hö sönderfaller avskräcker algblomning: väteperoxid är en av de kemikalier som ofta används inom vattenbruket att döda alger. Andra tror att bakterier eller halm själv ut enzymer i vattnet som agera för att minska alger populationer. Vissa tycker det kol kvar efter halm har nedbrutet ändrar den kemiska balansen i dammar och sjöar på ett sätt som fientliga mot algtillväxt. I slutändan är dock det faktum att ingen ännu helt säker på korn halm fungerar väldigt konsekvent, än mindre ha en aning varför det fungerar om det gör det. Det enda som kan sägas med säkerhet är att det finns dammar och sjöar i vilka korn halm har använts som inte längre lider algblomning.

Vad är haken?

Om korn halm gör vad den ska göra, det finns ingen riktig fånga-men du måste använda halm i rätt mängd, rätt form och format, och vid rätt tidpunkt. Använda halm lämpligt kan mycket väl slå ut en otäck alger problem. Använda den på ett felaktigt kommer med största sannolikhet leda till massor av andra problem utan att sätta en buckla på alger

Så här är de grundläggande reglerna. Du måste använda korn halm, inte något annat gräs halm. Du måste använda torr halm, hö inte eller färska gräset, som endast tillför kväve till vatten och faktiskt uppmuntra algtillväxt. Halmen måste vara väl syresatt: det betyder att du måste packa det löst, med mycket vatten flöda in och ut ur nätet påse som håller stråna. Du måste hålla halmen nära vattenytan med flöten på nät. Du måste använda rätt vikt för den mängd vatten du behöver för att behandla. Bantningspreparat-till-vatten-volym kan hittas online på ett flertal platser, däribland vissa statliga jordbruks-platser. Slutligen måste du sätta halm i vattnet vid rätt tillfälle. Korn halm tycks fungera som en förebyggande snarare än som ett botemedel för en befintlig algblomning: tänk på det som inokulering din damm mot alger, stället för att bota det från ett dåligt fall av alger. Sätt i flera månader innan topp algblomning gånger verkar korn halm för att förhindra algtillväxt. Sätt i under mitten av en algblomning verkar det inte göra något nyttigt alls.

Kom ihåg att tekniken, samtidigt som lovande, ännu inte är bevisat och är hett omtvistade av vissa parter. Fortsätt med optimism, men inte med säkerhet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org