välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför månens faser förändras?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Månen kretsar kring jorden medan jorden kretsar kring solen. Månen färdas runt jorden en gång var 27,3 dagar. Under den tiden kan man se i varierande storlek, från en tunn månskära till hälften måne fullmåne och tillbaka till en smal månskära. Dessa förändringar, som kallas faser, beroende på positionen av jorden och månen i förhållande till solen

Jorden-Månen

månens bana inte är helt rund, vid sin närmaste punkten på jorden, kallad perigeum är det cirka 25. 000 miles. närmare jorden än på Apogee, den yttersta punkten. Månens bana också lutas. Det följer inte jordens ekvator, den osynliga linjen som reser runt planetens centrum.

Förhållandet Solen-Månen

Månen inte avger ljus. Det återspeglar solens ljus, utom under en månförmörkelse då jorden är mellan solen och månen, kastar en skugga.

Månfaser

Förutom under en solförmörkelse, är en sida av månen som badar i solljus. Ibland kan vi se den sida som är upplysta, och ibland kan vi inte. Ofta ser vi en månskära av varierande tjocklek. De fyra stora faser av månen är nymåne, halvmåne, fullmåne och halvmåne.

Under den nya månen fasen är den sida av månen som reflekterar solens ljus ifrån oss. Inget ljus ses från jorden eftersom den mörka sidan av månen är vänd mot Jorden. En halv måne uppstår när hälften av tända sida kan ses på natthimlen. Under en fullmåne, ansikten från den ljusa sidan jorden.

Fas ändringar

mängden reflekterat ljus ses beror på var månen under sin resa runt jorden. När en ny måne blir en flisa av en halvmåne, det är "vaxning. " Den vaxning halvmåne växer till en fjärdedel månen eller halvmånar och fortsätter växa tills hela solbelysta sidan är vänd mot solen, skapa en fullmåne.

Efter en fullmåne är månen "avtagande. " Avtagande är den stadiga minskningen av storleken på månen till hälften och sedan till olika halvmånar, tills bara en flisa av ljus ses.

A Blue Moon

En blå måne hänvisar till en andra fullmånen inträffar i samma månad. Även sällsynta, dessa månar ske eftersom bana månen inte matchar med den civila kalendern. Dessa omaka dagar samlas, och fullmånen nås successivt tidigare i månaden till två hela månar inträffar under samma månad, en gång i början av månaden och igen vid slutet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org