välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förklaringen till månens faser

Postad av : Valon Istrefi

När månen syns på himlen kan man se att gå igenom "faser"-det är, förefaller det att ändra form i en cykel från natt till natt. I början av denna cykel kallas "New Moon", när nästan ingen av månen kan ses, som utvecklas till en "full moon" och tillbaka igen i ca 29 dagar, en så kallad månvarv. Varför månen tycks ändra form på himlen kan förklaras med hur månen kretsar kring jorden

Du behöver:.
Styva rak kant härskare
Halvcirkelformade gradskiva.
Kompass.
Brevpapper.
Penna.

Basics

För en illustration föreställa jorden finns kvar i en fast plats i rymden, roterande kring sin axel --- månen kretsar kring jorden och sig själv snurrar på en axel. Processen av månen och fullföljde både en fullständig jordbanan och slutföra en fullständig revolution på sin axel tar exakt 29,5 dagar. Det är därför när vi ser på månen vi alltid se samma mönster kratern. Som månen kretsar kring jorden och roterar, ljus av solen träffar den i olika områden, ändra i vilken utsträckning det är synligt på jorden. Detta samspel mellan jorden, månen och ljuset från solen är vad som orsakar månens faser.

New Moon

Tänk jorden, månen och solen ordnade i en rak linje, med månen ligger i mitten . Ljuset från solen lyser upp den sida av månen vänd bort från jorden, som presenterar jorden med den mörka sidan. Detta kallas för en ny måne. En ny måne traditionellt anses början av månvarv eller den första fasen av månen.

Kv med första kvartalet

Tänk dig nu månen går från mitten av linjen består av jorden, månen och sol till en position till vänster på jorden. Detta sker när månen rör sig i sin bana och orsakar en vaxning månskära visas i himlen. "Vax" är den term som används för att beskriva månen när den växer mot en fullmåne.
När jordens går in i detta nya läge, börjar ljuset från solen för att belysa sidan av månen som syns från jorden, orsakar en halvmåne och så småningom en halv eller första kvartalet månen.

första kvartalet till Full Moon

I nästa fas månen går från sin position till vänster på jorden till bakom jorden. I motsats till den nya månen fas, med månen mellan jorden och solen, jorden nu i mitten mellan månen och solen. Detta gör ljuset från solen att lysa upp hela sidan av månen som är vänd mot jorden, orsakar en fullmånen. Stadiet före fullmåne, men efter ett första kvartal kallas vaxning puckelryggig --- motsatsen till en månskära.

Full Moon till sista kvartalet

För den sista fasen av månen inträffar när månen går från bakom jorden i dess bana till ett läge till höger i den imaginära linjen. Detta ger jorden med ytterligare en halv måne, denna gång känt som en sista kvartalet, eftersom månen fortskrider bort från en fullmåne mot en nymåne igen. Efter fullmåne fas månen beskrivs som försvagas, eftersom det är att minska i storlek. En avtagande måne inträffar mellan en full och sista kvartalet månen, och en avtagande månskära sker efter en sista kvartal, precis innan en ny måne.

När månen har genomgått en fullständig omloppsbana den återupptar sin plats mellan jorden och solen, skapa en ny måne och starta månen cykeln.

    
    Copyright © 2011 give2all.org