välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man kan jämföra fotosyntesen till cellandning

Postad av : Camilla Näslund

Växter är unika i sin funktion. De avger syre, vilket krävs för oss alla att leva, både människor och de flesta andra djur. För att växter ska kunna utföra sina viktiga funktioner, vissa processer som krävs. Två av dessa är fotosyntes och cellandning. Medan de två har gemensamma drag, det finns många skillnader mellan dem
1.
Avgöra i vilken ordning dessa processer. Fotosyntesen är en process genom vilken växter använder ljus från solen för att göra mat. Efter fotosyntes händer, då cellerna i växten används cellandningen att vända denna mat till energi att anläggningen faktiskt kan använda. Fotosyntesen sker innan andning kan.
2.
Räkna ut var dessa aktiviteter äger rum. Båda innebär en typ av organell inne i cellerna, men fotosyntesen äger rum inne i kloroplasterna, som innehåller klorofyll. Cellandningen äger rum inne i mitokondrierna, som är de organeller som är i stånd att bryta ner glukos.
3.
Titta på var den energi som används i båda processerna kommer ifrån. I fotosyntesen kommer den energi som används från solljus som omvandlas till energi. I cellandningen, är energin tas från glukos och sedan överförs till ATP, också känd som adenosintrifosfat eller härleda energi, för organismen att använda.
4.
Fastställa hur stor del energi spelar i båda processerna. Fotosyntes behöver energi från ljus för att starta hela processen. Men i cellandningen, är energi produceras från glukos som leder till fotosyntes. Med andra ord måste fotosyntes energi för att göra glukos, medan cellandningen använder denna glukos för att verkligen skapa energi.
5.
Titta på skillnaden i vetenskapliga ekvationer. Fotosyntesen äger koldioxid från luft, vatten och solljus för att skapa socker. Efter detta händer, syre släpps tillbaka ut i luften. Cellandningen tar samma sockerarter och kombinerar dem med syre för att frigöra energi som ATP. Koldioxid och vattenånga släpps grund av detta.

    
    Copyright © 2011 give2all.org