välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om atomära struktur

Postad av : Stefan Svensson

Atomen är byggstenen som gör upp våra olika universum. När dock vara den minsta enhet materia som vi nu förstår att atomen består av mindre delar som kallas subatomära partiklar. Arrangemanget av dessa subatomära partiklar, som kallas atomära struktur, är viktig för förståelsen av ärendet

Historia

Vår moderna förståelse av atomens uppbyggnad har utvecklats under de senaste 200 åren. Den första användbara atomteorin utvecklades på 1800-talet av den brittiske vetenskapsmannen John Dalton som föreslog existensen av elektronens. År 1911 fysikern Ernest Rutherford upptäckt kärnan och hans teorier vidareutvecklades av forskare Max Planck och Niels Bohr

Funktioner

Atomer är gjorda av tre grundläggande partiklar. Negativt laddade elektroner, neutralt laddade neutroner och positivt laddade protoner. De neutroner och protoner finns i mitten av atomen, som kallas kärnan. I den nuvarande teorin om atomens struktur elektronerna beskrivs som finns i specifika regioner runt kärnan kallas en omloppstid eller en kappa skal. Elektronerna kunna frigöra eller absorbera energi baserat på deras rörlighet mellan Valance cellerna. Subatomära partiklar är nu känt att också göras av ännu mindre komponenter som kallas kvarkar.

Storlek

De flesta av en atom, upp till 99 procent, är tomrum. En atoms vikt ligger främst i en tät region, kärnan. Eftersom atomer är så små och svåra att mäta de brukar klassificeras enligt vikt, inte storlek. När storleken av en atom inte behöver fastställas på det görs genom att mäta mellan kärnan av två atomer av samma grundämne och sedan dividera med två.

Typer

Varje unik atom kallas ett element. Beståndsdelar skiljer sig från varandra i antalet protoner de innehåller. Detta antal protoner kallas atomnummer och atomer i ett element har samma atomnummer. De 94 naturliga och 23 lab-skapas element ordnade i det periodiska systemet genom att deras atomnummer och massa.

Betydelse

En förståelse av atomens uppbyggnad är avgörande för att bestämma arten av all materia. Alla moderna vetenskapen är uppbyggd kring grundläggande kunskap om hur atomen är uppbyggd. Fysik, kemi, biologi och alla deras grenar är starkt beroende av atomära struktur för att förutse hur ärendet kommer att reagera och interagera i vår värld.

    Previous:nothing
    Next:Hur lägger ormar ägg?
    
    Copyright © 2011 give2all.org