välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad betyder ett delta?

Postad av : Stefan Svensson

Ett delta mark som utgör vid mynningen av en flod, där den mynnar ut ett hav, en annan flod eller en sjö. Floden inlåning stora mängder sediment i annat vattenområde, som gradvis bygger upp till en landmassa. Det enklaste sättet att förklara hur ett formulär är den mängd material som floden inlåningen är mer än vad tidvatten och vågor kan bära iväg. Den största deltat i världen är Ganges Delta på den indiska subkontinenten, hem till några av de mest bördiga mark på jorden.

Tidsplan

Mest deltan är mycket unga geologiska egenskaper, med vissa bara ett par hundra år gammal. . Äldre deltan kommer att byggas ovanpå en annan, med floden som bildar nya deltan en gång de gamla bygga upp till den punkt att floden inte längre kan flöda genom dem. En ny kanal kommer att utgöra och floden kommer att börja deponera material för att bilda en annan deltat. Mississippifloden nuvarande delta, till exempel, är ungefär 600 år gammal.

Typer

Det finns olika typer av deltan, med de vanligaste är den triangulära delta som de flesta stora floder form när de når havet. Nilen i Egypten är den mest kända av denna typ av deltat. En Gilbert delta är en som kan förekomma endast i sötvatten, där en berg flod, till exempel, rinner en insjö. Vissa floder bildar inte deltan. De flödet in vad som kallas en flodmynning, där sötvatten möter saltvatten men inga former mark. När ett floddelta inträffar i en dal deltat kallas inverterad delta.

Storlek

Ganges Delta i Sydasien är i Bengaliska bukten och består av floden Ganges och dess många bifloder. Det är 220 miles över och marken är så bördig att den kallas "Green Delta. " Det kan stödja en befolkning på nästan 140 miljoner människor, som är beroende av den för jordbruksändamål att livnära sina familjer. Deltat har många olika ekosystem inom sina gränser, från mangroveträsk till sumpiga kusten till farmable mark.

Geografi

På grund av närheten till vattnet och är bara ett par meter över havet, deltan är sårbara för stormar , särskilt orkaner och tropiska cykloner. Mississippi Delta regionen Blitzed av orkanen Katrina 2005, med stormvågor från monstret stormen lätt kunna förstöra kustområden längs deltat. Ganges Delta är hem för konstant översvämningar under den regniga säsongen, med enorma förluster i människoliv dokumenteras under direkta träffar av mäktiga cykloner.

Expert Insight

Den egentliga termen delta användes först för att beskriva sediment insättning på munnar av floder fram till omkring 450 f. Kr. En grekisk historiker, Herodotos, såg att Nilen där det dumpades i havet, liknade deltat grekiska bokstaven, en triangulär form och myntade begreppet.

    Previous:nothing
    Next:hur är kol gjort?
    
    Copyright © 2011 give2all.org