välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är serum?

Postad av : Charlotte Wannberg

Serum består av flytande blod. Serum kan härledas genom att ta blod och sedan ändra det. Denna ändring innebär att man tar ut blodkropparna via centrifugering. Termen "serum" härstammar från latin, och kan referera till många typer av vätskor, inklusive det som finns i blister liksom andra föreningar av medicinsk betydelse

Historia

Termen "serum" kommer från latin och härstammar från ordet för vassle. Vassle är den tid då den vätska som separerar från ostmassan under processen av skapandet av ost. Även serum har inga egentliga relation till ost, har termen bedrivs, främst eftersom serum kan skapas via förändringen av helblod för att skapa den flytande delen.

Identifiering

Serum, i de vanligaste definitionen, är den flytande delen av blodet. Blodet består av två delar: den flytande delen, som innehåller proteiner, mineraler och andra faktorer som är avgörande för koagulering, och blodkroppar. Blodkropparna är en blandning av röda blodkroppar, som transporterar syre i kroppen, och vita blodkroppar, som är en kritisk del av immunförsvaret.

Funktioner

Serum kan utvinnas ur helblod via centrifugering . Centrifugering är en fysisk process där materialet är snurrade runt, cirkulärt, på en hög hastighet. Centrifugering avskiljs material i en lösning via densitet. Tätare material flyttas via centrifugal fart, till botten av behållaren. När det gäller blod, den cellulära material är tätare, drivs till botten, vilket möjliggör utvinning av cellfria serum.

Funktioner

Serum är blodplasma utan koagulationsfaktorer. Plasma är den flytande delen av blodet och 90 procent vatten. Den innehåller lösta proteiner, mineraler och upplöst koldioxid. Efter helblod centrifugeras kan plasma dras eller hällas av.

Överväganden

blodserum kan användas för att behandla en rad olika sjukdomar, framför allt massiv blodförlust. I detta fall är den mest framträdande riskfaktorn förlust av blodvolym. Serum kan användas för att motverka detta, men kroppen kommer fortfarande att vara kort på blodkroppar tills det har tid att fylla på den. En av fördelarna med serum är att det kan lagras under en längre tid. Serum kan också användas för att behandla sjukdomar där blodet har en tendens att koagulera. I dessa fall fungerar det genom att späda koagulationsfaktorer.

    Previous:nothing
    Next:och nackdelar med hybridbilar
    
    Copyright ©2011