välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fyra faser av en fjäril

Postad av : Annika Hultén

Fjärilar är insekter som tillhör en order som kallas Lepidoptera, som även omfattar nattfjärilar. De är cirka 180. 000 arter. Fjärilar har en livscykel som består av fyra separata etapper. Fjärilar kommer att gå från ett ägg till en larv form som kallas en larv innan du byter till puppor och sedan slutligen till en vuxen fjäril komplett med vingar. Denna process kallas i vetenskapliga termer som metamorfos

Metamorphosis

Ordet "metamorfos" kommer från en grekiska ord som betyder "förändring" och detta är vad en fjäril går igenom som den utvecklas från ett stadium till nästa och slutligen blir vuxen. Fjärilar, nattfjärilar, skalbaggar, bin och flugor alla går igenom en liknande typ av metamorfos, från ägg form till en larv form som till utseendet är helt annorlunda från vad de vuxna ser ut. Inte alla av dessa insekter kommer att gå igenom de fyra stegen som fjärilar gör. Insekter såsom gräshoppor, kackerlackor och syrsor också uppleva en metamorfos, men den unge av dessa och andra arter som dem kommer liknar den vuxna formen, förutom det faktum att de är mindre.

Egg

Fjärilar finns inga skiljer sig från alla andra insekter genom att de kommer ursprungligen från ett ägg. Den kvinnliga fjäril lägger sina ägg på en växt. I många fall honan väljer en viss art i en anläggning som de unga kommer att kunna livnära sig på när äggen kläcks. De flesta fjäril ägg är räfflad i utseende och de flesta fjärilsarter lägger en mängd ägg på en gång, vilket ökar chanserna att några kommer att överleva. Äggen läggs i varje säsong med undantag för vintern, beroende på art av fjäril, klimatet och andra faktorer såsom tillgången på mat.

Larvstadiet

I de flesta fall en larv kommer att kunna äta sig ur ett ägg i cirka en vecka. När det visar sig att det kallas en larv och allt det kommer att göra är att äta. Caterpillar kommer att växa, ibland så mycket som 100 gånger sin storlek när den kläckts ur ägget. Det kommer att kasta sin hud fyra eller fem gånger som det växer ur den. Larver har ofta många uppsättningar av ben och kan vara en mängd olika färger, där varje fjäril arter med en annan färg kombination. När en larv har vuxit tillräckligt stor den kommer att påbörja omställningen till det puppor scenen. Under larvstadiet det finns många offer bland larverna som rovdjur såsom möss, fåglar och andra insekter angripa och äta upp dem.

Pupa

fullvuxen larv kommer att fästa sin buk till en yta, t. ex. en filial eller undersidan av ett blad med en silkeslen ämne och börjar sprida sin hud för sista gången. Detta är den puppan scenen och varje art har ett annorlunda utseende när det i denna del av sitt liv. Även i detta skede anatomi insekten förändras, med larv förvandlas till den vuxna fjärilen medan i en skyddande kokong. Den kokong, även känd som en puppa, är ofta kamouflerade för att undvika blick av rovdjur. En puppa kan ta bara några veckor för att slutföra förvandlingen från larv till fjäril men vissa arter kan behöva så mycket som två hela år att göra det.

Vuxen

Den vuxna fjärilen kommer så småningom att dyka upp med sina vingar våt och skrynkliga upp men de kommer snabbt expandera i takt med insekten skickar blodet genom venerna i dem. Fjärilen kommer att ha förmågan att flyga inom en timme kommer ut ur kokong. De kommer att ha mycket längre ben och antenner än larv hade tillsammans med ett par fasettögon. Fjärilar har till uppgift att föröka sig och vissa arter aldrig äta i det här skedet. Andra får energi från källor som nektar finns i blommor. Fjärilar växer inte i storlek när de är vuxna och de flesta typer har en kort livslängd på några veckor, det finns tillräckligt med tid att para sig och lägga ägg för att påbörja cykeln igen.

    Previous:nothing
    Next:hur man bygger en liten väte generator
    
    Copyright © 2011 give2all.org