välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilken roll spelar katalysatorer i kemiska reaktioner?

Postad av : Magnus Ekblad

Du behöver:
laboratoriemässigt eller annan skala med precisionen hos 1 mg eller bättre
. .
Graderad cylinder (250 ml).
.

Katalysatorer stöd kemiska reaktioner genom att ändra sina system på ett sätt som sänker barriären aktiveringsenergi. Denna barriär är den mängd energi som måste tillföras så att reaktionen ske. Även om det är möjligt att ta ett motsatt förhållningssätt och leverera mer energi (till exempel i form av värme), kan detta inte vara önskvärt på grund av kostnad, risk för uppvärmning av reaktanter och det faktum att en höjning av temperaturen kan medföra oönskad produkter. Av alla dessa skäl är katalysatorer ofta används i kemiska industrier, såsom oljeraffinering.

Typer av katalysatorer

Katalysatorer klassificeras som homogena och heterogena. En homogen katalysator är ett som är närvarande i samma fas som reaktanter-till exempel gaser-medan en heterogen katalysatorer finns i en annan fas. Till exempel, klorfluorkarboner (CFC) som katalyserar destruktion av ozon göra det så homogena katalysatorer eftersom de är gaser. I Antarktis, fast is microcrystals funktion som heterogena katalysatorer, ett fenomen som inte förekommer i Arktis. Detta är anledningen till att ozonhålet är mycket större på södra halvklotet. När det gäller heterogena katalysatorer, måste reaktanterna överföras från en fas till en annan, eller reaktionen kommer inte att ske. Detta extra steg ökar komplexiteten i mekanismen, och därför kemister vet mindre om dessa reaktioner än om sådana som homogena katalysatorer. Vad som är känt är att den går reaktionerna i fyra steg: (1) den reaktanter binder till katalysator, (2) de rör sig längs det tills de är nära varandra, (3) de reagerar för att bilda den eller de produkter och ( 4) är den eller de produkter frigörs från katalysatorn.

Biologisk Katalysatorer

Levande organismer är beroende av kemiska reaktioner för praktiskt taget varje process, från att energi från mat för att använda den för att växa och föröka sig. Vid rums-eller kroppstemperatur, är långsamma många av dessa reaktioner för att vara kompatibla med liv och måste påskyndas. Detta mål uppnås med hjälp av biologiska katalysatorer, som kallas enzymer. Även om det finns många typer av enzymer, och var och en katalyserar en specifik kemisk reaktion, de flesta följer en allmän mekanism som har flera steg. Först binder enzymet till en reaktant (eller substrat), och detta orsakar en förändring i dess form. Denna ändring påverkar underlaget, vilket gör det mer mottagliga för att interagera med en annan reaktant för att bilda produkten. Som regel innebär att produkten inte binda till enzymet, så det släpps. När enzymet är gratis, återupptar den sin ursprungliga form, och processen kan återupptas.

    
    Copyright © 2011 give2all.org