välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man beräknar normalitet i kemi

Postad av : Magnus Ekblad

Mätningar av koncentrationen är en viktig del av kemi, eftersom de möjliggör en förståelse för hur mycket av ett ämne förekommer i en viss mängd av en lösning. Det finns många olika sätt att beräkna koncentration, men de flesta av dem beroende av antalet mol (ett mått på ett visst belopp av varje ämne) av det lösta ämnet (kallas lösningens) per liter vätska (den vätska som gör upplösningen). Normalitet är ett mått på koncentration som ibland används för salter, syror och baser, eftersom det exakt beskriver mängden av varje typ av jon i en lösning.

Du behöver:
Skala
. Mätglas.
Periodiska med molar vikter.
Calculator (tillval).


1.
Väg upp en mängd av löst ämne (den sak att lösas upp) med hjälp av en digital skala. Din vikt ska mätas i gram.
2.
Beräkna molära lösningens vikt. Detta kan beräknas genom att lägga ihop molar vikten av varje komponent av det lösta ämnet. Till exempel är en mol salt MgCl2 består av 1 mol av magnesium (med molar vikt på 24,3 gram per mol) och 2 mol klor (med en molvikt på 35. 5 gram per mol). Som ett resultat är molvikt av MgCl2 95,3 gram per mol.
3.
Dela mängd substans från steg 1 av molära lösningens vikt för att få antalet mol av löst ämne som du har. Till exempel, om du hade 95,3 gram MgCl2 i steg 1 och sedan dividerat med molvikt av MgCl2, skulle du finna att du hade 1 mol MgCl2.
4.
Dela antalet mol av det lösta ämnet med volymen att de löses upp i. Det ger dig normalitet av lösningen. Volymerna kan vanligtvis mätas med hjälp av en bit av glas kallas en graderad cylinder. Till exempel, om du har 95,3 gram MgCl2 (som är en mol MgCl2) upplöst i 1 liter vatten, då din normalitet skulle 1N. N står för "normala", som är den enhet av normalitet.
5.
Vid beräkning av normalitet enskilda joner i en lösning, multiplicera normalitet som du beräknas i steg 4 av antal av varje typ av jon som finns i din lösning. Till exempel skulle en 1N lösning av MgCl2 har magnesiumjoner närvarande vid 1N (för det finns en molekyl av magnesium i MgCl2) och skulle ha kloridjoner närvarande vid 2N (eftersom varje molekyl av MgCl2 har 2 kloridjoner).

    
    Copyright © 2011 give2all.org