välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

alkaner med den kemiska formeln C4H10

Postad av : Jan-Olof Stoor

Kolatomer kan binda till sig själva huvudsakligen oändlighet. Detta gör ett enormt utbud av molekyler möjligt har alla typer av kemiska egenskaper. Dessutom finns det en mängd av band-typer kolatomer kan bilda med varandra, inklusive enkel obligationer, dubbelbindningarna och även trippelbindningar. Molekyler tillverkade av enbart kol och väte, där alla de obligationer som är ensamstående obligationer, kallas alkaner

Alkaner med färre än fyra Carbons

I de flesta kolföreningar, har kol en valens av fyra, medan väte har en valens av en. Således är den enda koldioxidutsläpp alkan metan: CH4. Se figur 1
Likaså finns det bara en två-kol alkan, dvs etan: CH3-CH3. Se figur 2.
Det finns två tre-kol alkaner. En är propan: CH3-CH2-CH3. Observera att formeln för propan också kan skrivas enkelt, C3H8. Så vad är de andra tre-kol alkan? Cyklopropan: (CH2) 3. Denna molekyl är triangelformade. Se figur 3 för propanes.

Alkaner med Four Carbons

Nu kommer vi till de fyra-kol alkaner. En är den raka kedjade butan, även kallad n-butan (n mening normalt). CH3-CH2-CH2-CH3. En andra är isobutan, eller (CH3) 3-CH. För att se hur det ser ut lite mer tydligt, se figur 2. Det finns två ytterligare fyra kol alkaner, varav en är cyclobutane, (CH2) 4. På pappret det liknar en kvadrat. En annan är methylcyclopropane. På pappret ser det ut som en triangel med en metyl (CH3) grupp som sticker ut från ett hörn. Se figur 4 för strukturer av alla fyra fyra-kol-alkaner.

C4H10 Alkaner

Ja, då finns det fyra C4H10-molekyler? Nej Observera att av de fyra-kol-alkaner, både cyclobutane och methylcyclopropane har endast åtta väten.
När föreningar har exakt samma slags atomer i dem på exakt samma andel, men har olika strukturer, de kallas isomerer. Således butan och isobutan är isomerer av varandra och cyclobutane och methylcyclopropane är isomerer av varandra, men endast butan och isobutan är C4H10 alkaner.

Egenskaper från 1 till 4 Carbon raka Alkaner

I allmänhet så kolkedjor blir längre, kokpunkter ökar. Således metan kokar vid minus 162 grader Celsius, etan kokar vid minus 89 grader, kokar propan vid minus 42 grader och butan kokar vid ungefär minus 1 grad Celsius.
andra fysiska och ibland kemiska egenskaper kan förutsägas genom att överväga struktur alkaner.

användning av C4H10 Alkaner

C4H10 och andra alkaner kolväte används ofta för bränslen, lösningsmedel, samt för deras kylning egenskaper, som isobutan använder för att ta bort tuggummi och stearin från mattan.

    Previous:nothing
    Next:vilka kemikalier som i Glow Sticks?
    
    Copyright © 2011 give2all.org