välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en upphöjd i en kemisk formel?

Postad av : Ulf Friberg

Grundläggande kemiska formler använder mest kemiska symboler och siffror nedsänkt. Den gemensamma vattenmolekyl, till exempel, innehåller två väteatomer och en syreatom och är skrivet som H2O, med de två i nedsänkt. Denna grundläggande inställning, dock inte alltid tala om hela historien. Ibland, kemiska formler behöver upphöjd siffror och symboler för att ge information om vikt och kostnad av atomer som deltar i en kemisk reaktion

Du behöver:.
Liten påse kattsand
. Tabell, gärna med en mörk yta.

Historia

svenska kemisten Jöns Jakob Berzelius i början 19th century skapade det moderna systemet för att skriva kemiska formler. Under hans överinseende vid Kungliga Svenska Vetenskapsakademien, upptäckte studenter flera nya inslag, bland annat vanadin och litium, och Berzelius själv upptäckt flera delar och bestämt molekylvikten för nästan alla kända element på den tiden. För att förenkla formler med så många delar, skapade Berzelius en-och två-brev symboler för att representera element. På den tiden var antalet varje element i en molekyl anges med upphöjd. Idag, ett nedsänkt siffror visar beståndsdelarna proportioner.

Isotoper

Upphöjd siffrorna nu definiera isotoper i kemiska formler. Isotoper är sorter av samma grundämne som har olika massor. Antalet protoner, positivt laddade subatomära partiklar, bestämmer identitet av ett element. Elements, kan dock ha olika antal neutroner, det neutralt laddade subatomär partikel, och ändå behålla sin elementära identitet. Kemiska formler använder en upphöjd nummer innan elementets symbolen för att ange massan av isotopen.

Exempel

Uran, till exempel, kan ha 141 till 146 neutroner, men mer än 99 procent av uran i naturen innehåller 146 neutroner . Med 146 neutroner, är uran s atomvikt 238 atommassa enheter, så en upphöjd 238 före uran: s symbol, U, visar att isotopen. Isotop med 143 neutroner, som används i kärnkraft och vapen, anges med en upphöjd 235, för att ange dess atomvikt 235. Formler för många vanliga kemiska reaktioner inte använda upphöjd nummer för isotoper när elementen har det gemensamt atommassa, även om det inte skulle vara fel att ange att i upphöjd.

Joner

Kemiska formler också kan använda upphöjd efter en kemisk symbol för att identifiera joner. Joner är atomer eller molekyler som inte har lika många protoner och elektroner, negativt laddade subatomär partikel. Detta skapar en atom eller molekyl som antingen är negativt laddad, en anjon eller positivt laddade, en katjon. Ett plus eller minustecken i upphöjd efter det kemiska tecknet visar denna avgift. Ett antal före före plus-eller minustecken indikerar nivån på avgiften. Till exempel beteckningen a 3 + indikerar jon har tre fler protoner än elektroner.

Exempel

Som exempel kan ämnet koppar finns saknas en eller två elektroner. När det saknas en elektron är koppar jon anges en enda upphöjda plustecken efter dess symbol, Cu. När två elektroner saknas, jon, som kallas kopparförening har symbolen Cu följt av två i upphöjd. Om en molekyl existerar som en isotop, anger den kemiska formeln detta genom att placera hela molekylformeln inom parentes följt av upphöjd visar avgiften.

    
    Copyright © 2011 give2all.org