välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur hittar jag ut åldern på en stjärna?

Postad av : P-O Lennartsson

Bestämma åldern på en stjärna är svårt om det inte i ett kluster med andra stjärnor. Du får göra ett generellt antagande beroende på storlek och färg på en viss stjärna, men noggrannheten är svårt, om inte omöjligt, att mäta

Du behöver:. .
Vattenglas
Vatten.
Kartong torget.
Stor och tydlig glasskål.
Karamellfärg.

kärnreaktion Inom Stjärnor

Stjärnor omvandlar väte till helium, och massa omvandlas till energi. Ju större stjärnan inträffar snabbare denna reaktion.

livslängden för en stjärna

Eftersom stora stjärnor omvandla massa till energi snabbare än små stjärnor, de åldras snabbare. Massiva stjärnor kan i allmänhet antas vara ung, eftersom de fortfarande snabbt bränna igenom deras bränsle, medan reaktionen har avtagit i mindre, äldre stjärnor.

Stjärnhopar

Det är möjligt att bestämma åldern på en stjärna inom ett kluster eftersom det kan antas att det hela klustret bildades samtidigt. Åldern på stjärnorna inom ett kluster är beroende av att beräkna massan av den största stjärnan, hur mycket väte det ursprungligen måste ha haft, och hur snabbt det brinner genom att bränslet. Färgen och ljusstyrkan för en stjärna att man kan avgöra vid vilken tidpunkt i sin livslängd klustret är.

Enskilda stjärnor

Utan ett kluster som att jämföra en enskild stjärna, är det oftast omöjligt att fastställa dess ålder. Generella antaganden kan göras att stora stjärnor är "ung", men något mer specifikt kan inte fastställas exakt.

    Previous:nothing
    Next:Vilka egenskaper av elementet gadolinium?
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org