välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

växthuset teori

Postad av : Magnus Ekblad

Växthuseffekten är en planetarisk fenomen där värme från ljus energi är instängd i atmosfären och växthuseffekten teorin presenterar oro att alltför mycket av dessa gaser kommer att orsaka katastrofala temperaturökningar

växthusgaser

Med växthusgaser hänvisar till en mängd olika gaser som isolerar vår planet och håller kvar värmen från solen att värma upp jorden. Den mest kända och inflytelserika växthusgaserna är koldioxid, metan och vattenånga. Dessa gaser fungerar som huden på ett växthus genom att solenergi, men inte låta det tillbaka ut. Därav dess namn. Det finns andra, mindre inflytelserika, växthusgaser, såsom ozon.

Fysik Växthuseffekten

Energi från solen, i form av långvågig strålning, går in i atmosfären. Cirka 26 procent av det reflekteras tillbaka till rymden när den slår moln och andra partiklar i luften. Ytterligare 19 procent av den tillgängliga energin absorberas av partiklar i luften och molnen. Resterande 55 procent av den energi som kommer i kontakt med jorden, men cirka 4 procent är omedelbart reflekteras tillbaka till rymden. De 51 procent som tas upp av marken värmer ytan, smälter snö och avdunstar vatten. Den uppvärmda marken utstrålar energi som oftast tas upp av molnen som i sin tur utstråla ner, vilket skapar en cykel av energi eftertanke mellan marken och luften.

Exempel

Interiören i en bil som är stängt kommer drastiskt att öka i temperatur på en klar dag. Solljuset strömmar genom glasfönstren och värmer upp föremål och molekyler luft i bilen. Den värme som strålar ut från dessa objekt är av en annan våglängd än solljuset och kan inte passera genom glaset. Den varma luften som fastnar i bilen fortsätter att bygga som mer värme tillförs till systemet och ingen är släppt.

Historia

Under 1800-talet, många vetenskapsmän var nyfikna på orsaken till istiden. Flera av dem en hypotes om att det hade att göra med växthuseffekten i atmosfären. Många kom för att förstå att den energi av ljuset strålar är fångade i molekyler i luften, så det kan inte undgå jorden lika lätt som det träder vår atmosfär. De insåg snart att CO2 var den största bidragsgivaren till den atmosfäriska växthuseffekten. Men många av de forskare den dagen inte är intresserade av en ökning av jordens temperatur, men orsaken till den minskade temperaturen under istiden.

Stigande CO2-nivåer

Under det sena 1930-talet en forskare från Namnet på Callendar bekräftat att CO2-nivåer har stadigt ökat under de senaste hundra åren. Tester hade gjorts före denna upptäckt visar att endast en minimal mängd av CO2 i atmosfären kunde absorbera ljusenergi och de ökade CO2 skulle inte ta upp mer. Han beräknas också att medan en ökning av CO2 inte kan absorbera mer energi, skulle det ändra höjden i atmosfären, vilket i praktiken ökar jordens temperatur ytterligare.

Global Climate och växthuseffekten

Nära slutet av 20 talet, trodde många forskare att uppbyggnaden av CO2-nivåer orsakade en global temperaturökning. Forskarna drog slutsatsen att om något inte var gjort för att stoppa och att vända ökningen av CO2-nivåer, kommer världen att se en ökning på 2 till 3 grader Celsius i den globala temperaturen. Denna ökning förväntas ske under det närmaste århundradet och leda till att havsytan stiger nästan 5 meter vilket skulle översvämning kuststäder som New York och Shanghai. Enligt växthus teorin är vädermönster också förväntas ändras, vilket resulterar i starkare översvämning och torka och oförutsedda konsekvenser för den globala ekosystemen.

    Previous:nothing
    Next:genetisk diagnostiska tester
    
    Copyright © 2011 give2all.org