välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Syftet med titrering av en svag syra

Postad av : Jeanette Morales

När forskare ändra en sur lösning genom att lägga till en bas lösning på det, kallas detta titrering. Genom kontrollerad titrering kan forskare lära den exakta koncentrationen av en sur lösning. Denna process kan också göras för att neutralisera den sura lösningen. Titrering av svaga syror med starka baser skapar en neutral eller basisk lösning

Vad är en syra?

syror är sur smak lösningsmedel som ger positiva vätejoner när det blandas i vatten eller andra vattenlösningar. Blandning en syra med en bas orsakar en kemisk reaktion vilket leder till produktion av vatten och någon typ av salt. Syror release vätgas när de rör av metall.

Syror kan sägas vara stark eller svag. En stark syra, i kemiska termer är en syra som innehåller en hög andel vätejoner. En svag syra innehåller en låg andel av vätejoner. Den svagare syran, desto mer liknar det är att pH-neutralt vatten

vanliga syror innehålla citronsyra, som finns i apelsiner och andra citrusfrukter. Ättiksyra, som finns i ättika, och kolsyra, fann i läskedrycker.

Vad är en bas?

Base lösningar är motsatsen till sura lösningar. Dessa lösningar har en bitter smak och en hal känsla. De finns i vanliga hushållsprodukter såsom tvål och tvättmedel.

En stark bas har en hög koncentration av hydroxidjoner, medan en svag bas har en låg koncentration av hydroxidjoner. I kombination med syror, baser generera vatten och salter.

Vad är Titrering?

Titrering avser processen att kombinera syror med baser. Forskare har ofta föreställningar denna process för att fastställa nivån på vätejonkoncentrationen i en sur eller att neutralisera syran. En stark syra kan titreras med en stark eller svag bas, och en svag syra kan titreras med en stark bas. Det är ovanligt att titrera en svag syra med en svag bas eftersom förändringen i lösningen skulle vara obetydlig och svåra att upptäcka.

Metod

För att titrera en svag syra med en stark bas, använder forskarna en lösning som kallas en standardlösning utöver titreringsmedlet lösningen. Standardlösningen är en lösning med känd koncentration, såsom natriumkarbonat. Den titrermedel lösningen är en lösning av okänd syra.

Forskaren första sköljer en byrett med standardlösningen och en pipett med titreringsmedlet lösningen. Hon fyller sedan en konisk kolv med destillerat vatten och fyller byretten till toppen med standardlösningen.

Med pipett introducerar forskaren en i förväg bestämd mängd av titreringsmedlet lösning i vatten, tillsammans med lite av en indikator ämne. Indikatorn ämnet kommer att ändra färg när syra och bas reagerar på varandra.

Forskaren låter långsamt standardlösning ur byretten och in kolven. När lösningen i kolven blir rosa, har syra och bas neutraliserat varandra. Forskaren läser byretten att avgöra hur mycket av standardlösningen användes.

Experimentet upprepas tre gånger. Det första resultatet brukar betraktas som en grov uppskattning och inte används.

Fastställande pH

Efter avslutad titrering kan forskarna se hur hur sur den ursprungliga lösningen var genom att undersöka färgen på indikatorn och genomsnitt hur mycket standardlösning det tog att neutralisera lösningen. De kan också utföra en matematisk beräkning för att bestämma pH-nivån i den ursprungliga lösningen. En pH-värdet mindre än 7 anger en enkel lösning, medan ett pH-värde högre än 7 anger en sur lösning. En svag syra har en pH-nivå närmare 7 än en stark syra.

    
    Copyright © 2011 give2all.org