välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av konkava speglar

Postad av : Valon Istrefi

Det finns två typer av böjda speglar, konvexa och konkava. Dessa speglar antingen kurva mot eller bort från dig. Det är lätt att komma ihåg vilken som är vilken. En konkav spegel "grottor i" i centrum och bildar en skål-liknande utseende. Å andra sidan driver skålen i en konvex spegel ute i centrum, medan kanterna drar sig tillbaka. Både speglar ge förvrängda bilder på grund av hur ljuset reflekteras från den böjda ytan, men att snedvridning kan gynna oss på många praktiska sätt.

Personlig Speglar

specialitet speglar du kan använda för att få en bättre titt på ditt ansikte medan du rakar eller sminkade är konkava speglar. Ljus som studsar som böjd yta reflekteras tillbaka i en vinkel mot en central kontaktpunkt. Eftersom ljuset är koncentrerad mot centrum, får du förstorande effekt. Dessa förstoring speglar kan vara användbara i badrummet eller på en fåfänga som hjälper dig att söka ditt bästa.

Dental Speglar

De små speglar med handtag som tandläkare och tandhygienister pinne i munnen är också konkav. De böjda spegelns yta förstorar dina tänder och tandkött att ge tandhälsa utövare en bättre titt på vad som händer i munnen. Speglarna ger också dem en bättre uppfattning när de utför sitt arbete.

Bilstrålkastare

Bil strålkastare också införliva konkava speglar. När en glödlampa är placerad framför konkav spegel, är det ljus som reflekteras mot mitten, i stället för rakt ut. Resultatet är en stark stråle som kan hjälpa dig att bättre navigera en väg på natten.

Mikroskop

Några mikroskop har en konkav spegel vid basen, under en monterad bild, som kan roteras för att fokusera ljus. Spegeln samlar ljuset från en lampa och speglar det på ett prov på bilden, vilket gör små organismer synligt för det mänskliga ögat.

Teleskop

Den typ av teleskopet som ser ut som en stor stuprör använder konkava speglar också. Den konkav spegel ligger i ena änden av teleskopet och samlar ljuset från kosmos. Bilderna är sedan projiceras på en plan spegel. Astronomer ser genom linserna i okularet att se förstorade bilderna av stjärnor och andra himlakroppar.

Funhouse Mirrors

Människor gillar att se förvrängda bilder av sig själva, och ägare av funhouses och nöjesparker har vinning av att njutning för årtionden . En Funhouse kan använda både konkava och konvexa speglar att få människor att se tjock eller smal, kort eller lång, och att snedvrida funktioner på andra sätt.

Skedar

Även skedar inte är tekniskt anses speglar, många får sin första erfarenhet att lära sig om konkava och konvexa speglarna genom att titta på deras egen spegelbild i en sked. Beroende på vilken sida du tittar in, kan skedar efterlikna effekterna av antingen konkava och konvexa speglar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org