välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fördelar och nackdelar med Aspergillus niger

Postad av : Magnus Ekblad

Aspergillus niger är en vanligt förekommande arter av svamp som finns i första hand på ruttnande vegetation som korn, kompost, löv och livsmedel. I köket kan du veta det som svartmögel som visas på glömt eller på annat gamla frukter och grönsaker. Medan Aspergillus niger är kanske mest känd som allergen och som orsak till sjukdomen aspergillos, har även flera industriellt bruk.

Allergisk reaktion

Aspergillus niger är känt för att orsaka allergiska reaktioner vid inandning, enligt Naturvårdsverket vid epa. gov. Men det antigen som orsakar lung överkänsliga och producerar dessa reaktioner finns främst i stammar av svampen som används i industriella tillämpningar (så att du oroa dig inte om dessa frukter och grönsaker). I svåra fall av exponering för Aspergillus niger, astma och aveolitis (inflammation i lungorna "luftblåsor eller alveoler) har påvisats.

aspergillos

Enligt brighthub. com, i vissa fall av Aspergillus niger inandning kan svampen tar faktiskt rot inne i människokroppen, till exempel i lungorna (lungan) sitter eller luftrören, där vinden röret grenar ut i lungorna. Detta tillstånd kallas aspergillos och kan ha vissa fruktansvärda biverkningar. Enligt epa. gov, personer med sjukdomen lider ofta av kronisk hosta och hostar blod (hemoptys) och kan också utveckla cystor och andra utväxter inuti lungorna. Aspergillos utvecklas oftast hos individer med redan existerande immunförsvar brister.

Enzymproduktionen

Aspergillus niger, trots sitt rykte för att utlösa allergiska reaktioner och sjukdom, är vanligen används i livsmedelsindustrin för att producera enzymer. Enligt epa. gov är svampen jäsa i otroligt stora fartyg (ibland så stora som 100. 000 liter, eller ca 26, 000 gallon) och sedan bearbetas till cullulases, invertas, amyloglykosidas, aamylase, laktas, syra proteaser och pectinases. Aspergillus niger också används för att förbereda Pu-Erh, en kinesisk, löv-baserade te.

Citron-och glukonsyra Produktion

Enligt epa. gov, jäser livsmedelsindustrin även Aspergillus niger för att producera citronsyra (vanligen används i drycker och matlagning) och glukonsyra (som används både i rengöringsprodukter och som en livsmedelstillsats). År 2006 konstaterade Världshälsoorganisationen att Aspergillus niger som härrör från organiska syror är inte bara säkra att konsumera, men också visa anticarcinogenic (cancer-förebyggande) och antiangiogen (tumör-reducerande) egenskaper.

Andra användningsområden

På grund av sin särskiljningsförmåga, mörk färg och resistens mot medel mot svamp, är Aspergillus niger också vanligt förekommande --- i sin naturliga, ojäst form --- att hjälpa till att testa effektiviteten av konserveringsmedel i livsmedel för att förebygga mögelbildning. Dessutom agriculturists ibland använda svampen att testa mark, eftersom det är ganska känslig för minsta lilla brister i ett markens mikronäringsämne innehåll.

    
    Copyright © 2011 give2all.org