välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

viktigaste arbetsstrukturer i en cell

Postad av : Jeanette Morales

Celler har strukturer inne i dem som kallas organeller som verkar för att främja det dagliga livet i cellen, mycket som organ i ett djur eller människa gör. Varje organell har en unik funktion för att stödja cell livet. Medan alla de organeller är viktiga, några utföra de mest vitala funktionerna för cell livet.

Mitokondrier

Vanliga, varje cell av växter och djur har flera mitokondrier. Ju mer aktiva cellen, desto mer mitokondrier den kommer att få. Ofta kallad kraftcentrumen cellen, dessa organeller utföra vitala funktioner cellandningen. Många kemiska processer sker inom dem att producera adenosin triphospate (ATP), som cellen behöver för energi. Andra än cellkärnan, mitokondrierna är de enda organeller som innehåller bitar av DNA.

Lysosomer

En lysosome är mag-centrum för en cell. Det innehåller flera typer av enzymer som stöd i nedbrytning av fetter, kolhydrater och proteiner. När matsmältningen har inträffat, lysosome transporterar avfall till cellmembranet för bortskaffande. En annan viktig funktion de fyller innebär fungera som en pasta för att lappa ihop skadade cellmembran. Utan detta skulle cellen vara känslig för de farliga inkräktare som bakterier. Vissa typer av bakterier som invaderar cellerna utsöndrar ett ämne som gör att lysosome att explodera, tömmer sin enzymer i cellen, vilket ledde till dö. Samma enzymer som bröt ner mat för cellulära använda och stöds cell liv orsaka nu sin död.

Golgiapparaten

Alla växt-och djurceller innehålla minst ett Golgiapparaten, men en del kan ha flera. Vanligtvis ligger nära kärnan i en cell, dessa organeller sortera och ändra olika proteiner, och leverera dem till transport blåsor. Det blåsor transport sedan dessa protein-paket till flera andra platser i cellen

Nucleus

Kärnan är centrum för växt-och djurceller. Även röda blodkroppar har ingen. Den största organell i en cell innebär att kärnan primära funktion lagring och transport av genetiskt material, inklusive DNA och RNA. En selektiv membran omger kärnan. Denna typ av membran är nödvändig för att RNA att passera fram och tillbaka genom den under olika processer av genetiska uttryck. Kärnan blir kritisk under celldelningen, eftersom den måste replikera den genetiska information under processen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org