välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om molekylär geometri

Postad av : Camilla Näslund

Molekylär geometri beskriver det tredimensionella arrangemanget, eller form av atomerna i en molekyl. Formen bestäms av repulsion av bundna och ensamstående par elektroner som omger den centrala atomen. Den molekylära geometrin dikterar de fysiska och kemiska egenskaper hos molekylen

Linjär

molekyler med två limmade elektronpar och inga ensamma elektroner par har ett band vinkel på 180 grader. Detta arrangemang beskrivs som linjär. Detta arrangemang uppstår också om det finns tre ensamma elektronpar utöver de två bundna par runt den centrala atomen. Koldioxid (CO2) är ett exempel på en linjär molekyl.

Trigonal Planar

Tre bundna elektronpar utan ensamstående elektronpar producera en trigonal plan-formad molekylen. Den 120-graders vinkel obligation ger en platt-formad molekyl arrangeras med tre atomer vid de punkter i en triangel runt den centrala atomen. Denna form finns i formaldehyd (H2CO).

Bent

När två bundna elektronpar tillsammans med antingen en eller två ensamma elektronpar runt den centrala atomen, då är den molekylära geometri beskrivs som böjd. Vinkeln på böj varierar med antalet ensamstående par elektroner. Detta är den form som finns i kvävedioxid (NO2) och vatten (H2O).

Tetraedrisk

Fyra bundna elektronpar utan ensamstående elektronpar runt den centrala atomen skapa en molekylär form där varje bundna atomer fastställs vid tidpunkten av en tetraeder. Metan (CH4) är ett exempel på en tetraedrisk molekyl.

Andra former

Ytterligare former inkluderar trigonal pyramidal, trigonal bipyramidal, gungbräda, T-formade, oktaedrisk, fyrkantiga pyramidala och torg plana, varje beroende på antalet av bundna och ensamma elektron par.

    
    Copyright © 2011 give2all.org