välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilka produkter har kaliumnitrat?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Kallas även salpeter, är kaliumnitrat en naturligt förekommande kemisk förening som också är kemiskt syntetiserade genom oxidation av ammoniak. Använts i århundraden som oxidationsmedel i krut, tillsammans med andra funktioner, det som idag används i en mängd olika produkter från den explosiva att det vardagliga.

Fyrverkerier

Att arbeta, fyrverkerier måste krutet till dragkraft eller driva dem i luften. Det krut som används är tillverkat i huvudsak av kaliumnitrat, blandat med kol och svavel. Kaliumnitrat används i både kraft-och spark fyrverkerier samt färgglada sorter lågan. Det är också används för framdrivning i modell raketer.

Bekämpningsmedel

Används som en pyroteknisk desinfektionsmedel, är kaliumnitrat en ingrediens som används i olika insektsmedel, råttgift och predacides. Enligt EPA, deras mål skadedjur omfatta markhäckande getingar, gnagare, skunkar och prärievargar. Dessa produkter fungerar genom att kombinera kaliumnitrat med andra ingredienser för att skapa gasbehandlingsmedlen gaspatroner. Placerad antänds i hålor, dessa patroner explodera och frigöra giftig gas.

Stump Remover

Kaliumnitrat är den viktigaste ingrediensen i många märken av stubbe remover. Dessa produkter fungerar genom kemisk accelererande stubbe nedbrytning sikt minska stubbar till en mjuk, hanterbar kompostmaterial. Att använda, bara borra flera hål i en stubbe och fylla dem med kemiska stubbe remover blandat med vatten. Även denna process tar tid, från flera veckor till flera månader kan det vara effektivt, särskilt på äldre stubbar.

Tandkräm

Tandkräm utformad för känsliga tänder och tandkött innehåller ofta kaliumnitrat. Som tandköttet drar sig tillbaka, är underliggande rötter exponeras, orsakar smärta när de kommer i kontakt med värme eller kyla. Enligt Toms i Maine, en tillverkare av naturlig tandkräm, är kaliumnitrat "kliniskt bevisat effektivt för att minska smärtan genom att skydda sensoriska nerverna under tandköttskanten. "

Rökt och charkuteriprodukter

Trots kaliumnitrat var flitigt som konserveringsmedel i livsmedel i det förflutna, det är sedan dess ersatts i flesta livsmedel med mer förutsägbar konserveringsmedel såsom natriumnitrat. Det används fortfarande, dock i vissa varumärken av bearbetade, gravad och rökt kött, t. ex. salami, corned beef och korv. Nitrater eller nitriter behövs för stabilitet och för att ge rätt färg och smak för sådant kött. Alltför många nitrater kan dock orsaka negativa hälsoeffekter, enligt National Center for Home Food Preservation.

    Previous:nothing
    Next:Varför har Megalodon dö ut?
    
    Copyright © 2011 give2all.org