välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är fakta om mekanisk vittring?

Postad av : Camilla Näslund

Vittring är sönderfallet av berget vid ytnivå. Det finns två typer av vittring, mekanisk och kemisk. Några av de viktigaste orsakerna till mekanisk vittring är växter, djur, frost, peeling och kristallisation

Erosion

Vittring skiljer sig från erosion, men de är relaterade. Vittring är den process att bryta upp ytan rock. Erosion är den process av vind, vatten eller is ta bort stenar som brutits upp.

Frost

Frost vittring sker när vatten sipprar in i berget och sedan fryser. Detta kan öka sin volym med nästan 10%. Frost orsakar kantiga bitar efter bryta isär rock.

Exfoliering

Exfoliering uppstår när temperaturen i miljön gör att berget till värmen och kyl till stress expansion och kontraktion tvingar yttre rock till peal av.

Kristaller

Ibland stenar fylls med vatten som innehåller salt. När vattnet avdunstar, det överblivna saltet kristalliserar och expanderar, som orsakar stress inne i berget.

Biologisk

En annan form av vittring beror på biologiska processer, som träd, insekter och djur. Om trädens rötter växer in stenar, kan de orsaka sprickor.

    Previous:nothing
    Next:forskning verktyg
    
    Copyright © 2011 give2all.org