välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekter av gruvdrift på ekosystemet

Postad av : P-O Lennartsson

Du behöver:
kycklingben
. Plåtburk.
Spisen.
Glasburk.
Vinäger.

ekosystem påverkas av den fysiska störningar av gruvdrift, samt de ändringar kemiska i mark och vatten. Gruvdrift varierar, men kan inkludera jordpackning och omvänt, borttagning av matjord. Dessa förändringar störa näringsämne dynamik genom att minimera tillgången på kväve och fosfor, sänka pH genom försurning av mark och kan införa giftiga metaller och syror. Beroende på omfattningen och arten av gruvdriften kan dessa effekter vara lokaliserad till platsen för gruvdrift eller, genom lokal hydrologi, kan sträcka sig till närliggande akvatiska system, såsom ström, våtmarker och sjöar.

Fysiska effekter

Packning är en av de mest allvarliga konsekvenserna gruvdriften har på ekosystemen. Packning är ofta resultatet av bulldozers och andra delar av stora maskiner som rör sig över landskapet, ofta under många år medan gruv fortfarande är i drift. Eftersom jorden packas, det finns färre porer utrymmen för syre och vatten att gå igenom markprofilen, vilket minimerar risken för anläggningen etablering. Också, som vatten kan inte tränga ner genom jorden, det oundvikligen kommer att flytta över ytan av landskapet och öka möjligheten till förorenande närliggande akvatiska system, t. ex. våtmarker, bäckar och sjöar. Omvänt kan matjorden, vilket normalt de 30 cm jord, att brytas. Detta sänker den totala markens bördighet och ökar vatten rörelse genom mark och landskap

kemiska effekterna

Gruvdrift ofta förorena marken med giftiga tungmetaller och syror. Syror kan sänka pH-värdet i marken, förebygga växter och mikroorganismer jord från blomstrande, och kan också reagera med olika mineraler i marken som krävs av växter, som kalcium och magnesium. Den vätejoner från syran absorbera jordpartiklar, hindra andra näringsämnen som krävs av anläggningar att stanna kvar i jorden. Dessa kemiska förändringar kan interagera med jordpackning. Eftersom vattnet inte rör sig genom markprofilen, kan vissa av de metaller och syror ryckas med vattnet, utvidga gruvdriften verkningar i hela större delar av landskapet. Elkins, Parker, Aldon och Whitford rapport i sin artikel "Svar of Soil Biota att Ekologisk Ammendments i Stripmine Byten i nordvästra New Mexico," i "Journal of Environmental Quality", 1984, att tillsättning av organiskt material till minerade länder kan öka vätskeansamling i marken, samt den mikrobiella processen av näringsämnen ackumulering och behandling, vilket kan kompensera och minimera effekter på ekosystem från gruvdriften.

Plant Life

ekosystem fungerar på grund av den fortsatta samspelet mellan biotiska (levande ) och abiotiska (icke-levande) komponenter. Eftersom varje komponent påverkar hur alla andra funktion kan utarmning av näringsämnen i jorden och försurning och packning av markprofilen begränsa mängden växter som kan kolonisera en plats. Med nedsatt växtbiomassa, är mindre koldioxid behandlas genom fotosyntesen, vilket leder till mindre syre produktion, mindre biomassa stående och minskad överföring och omsättning av näringsämnen. Även växter är viktiga regulatorer i ett ekosystem s vatten cykling som de utnyttjar fukten i fotosyntesen och genomsyra vattenånga till atmosfären. Som sådan kan avsaknaden av växter i ett ekosystem hämmar flera funktioner och tjänster som tillhandahålls allmänt.

    Previous:nothing
    Next:spisen experiment
    
    Copyright © 2011 give2all.org