välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är väder, klimat och atmosfär?

Postad av : P-O Lennartsson

Många funktioner gör upp stämningen, klimat och väder som påverkar jorden varje dag. Forskare har skapat olika definitioner för varje baserad på orsaker och omständigheter som förekommer där. Även om klimat och väder har redovisats sedan början av mänskligheten, endast på senare tid har experter kunnat komma åt och studera de mer avlägsna egenskaperna i atmosfären

Du behöver:.
12 Volt Direct Current (VDC) sol vind fläktsystem (med monteringssats).
12 VDC solpanel (utöver den i fläktsystem och med egen monteringssats).
12 VDC batteri (som en bil batteri).
Isolerade ledningar (12 till 18 AWG).
Brukskniv.
Tång.

Vad är väder?

Väder beskriver den instabila tillstånd som orsakas av lufttryck, luftfuktighet och temperatur. Det sätts i rörelse av vindarna som orsakas av temperaturskillnader i atmosfären av jorden. Som vind, luftburna fukt, lufttryck och temperatur blandas, olika villkor inträffa att bilda vädret. Eftersom dessa olika villkor intensifieras, är stormar skapas som resulterar i dramatiska väder som tornados, orkaner, massiva mängder regn (och tillhörande översvämningar), allvarlig brist på regn (kallas torka), snö och andra isiga nederbörd och intensiv värme eller kyla .

Områden att njuta av relativt stabila vindar, fukt, tryck och temperatur har ganska konsekvent väder som brukar variera något, från dag till dag. Men regioner som ligger där motsatta förhållanden möter ofta stöter extrema väderförhållanden som förändras dramatiskt, snabbt och ofta. I dessa regioner kan invånarna uppleva solsken, regn, kraftiga vindar, snö, varma temperaturer och kyla under en dag.

Vad är klimat?

Klimat är den term som används för att beskriva generella effekter av solljus och havsströmmar på en viss region. Det är mest beroende av den energi dessa ljusstrålar med sig från solen och även förmågan av världshaven och atmosfären att cirkulera energi, i form av värme, effektivt runt planeten. Klimat tenderar att vara mycket mer förutsägbart än vädret och förändringar endast långsamt under en period av många hundra år, om alls.

I allmänhet regioner som ligger närmare ekvatorn få den mest intensiva mängder solens värmeenergi och därför har de varmaste klimat. De regioner som är längst bort från ekvatorn får mycket mindre av solens energi och tenderar att ha mycket kallare klimat. Ett regelbundet mönster av vädret under en lång tid anses vara ett tecken på regionens klimat.

Vad är atmosfären?

Atmosphere är namnet på det lager av luft runt planeten Jorden som hålls på plats av gravitationen. De är troposfären --- 0 till 9 miles ut i stratosfären --- 9 till 30 miles ut, mesosfären --- 30 till 50 miles ut och Termosfären --- mer än 50 miles ut. Varje lager av atmosfären innehåller olika antal och typer av gas partiklar. Som solens energi strejker dessa gas partiklar och hetsar dem att flytta, vindar bildas. Eftersom dessa vindar cirkulera runt planeten, är vädret bildas och klimatet påverkas.

Vinkel som solens strålar träffar olika områden jordens atmosfär spelar en viktig faktor i hur mycket energi som överförs till de olika skikt av atmosfären och om att området kommer att bli varm eller kall. När delar av atmosfären når olika temperaturer, börjar rörelser kan ske som driver vädret på vår planet, som under flera hundra år skapar klimatet.

Hur är vädret förutspådde?

Forskare utveckla komplexa datormodeller för att göra extremt välutbildade gissningar om vad vädret kan utvecklas. Mycket av detta modellering är baserad på hundratals år av noggrann observation och dokumentation av särskilda väderförhållanden.

Tidigare var väderprognoser ofta baserad på folklore, som grundat sig på en mängd olika naturliga fenomen att förutsäga kommande villkor. Mycket av detta har visat sig vara falska av modern vetenskap, men delar av denna lore har upptäckts att ha varit helt korrekt och baserade på naturliga prekursorer till regelbundna väder händelser.

Varför finns väderprognoser ibland fel?

Den otroliga komplexitet samspelet mellan atmosfären, klimat och väderförhållanden är bortom ens våra mest avancerade utrustningen ibland. Ingen väderprognoser system har visat sig vara helt perfekt. Mänskligheten kan ännu inte räkna med det stora antalet variabler som skall kunna utfärda felfri förutsägelser.

Med intåget av datorer, har förutsägelser ökat mycket i noggrannhet. Däremot konto datorer räcker inte för denna förbättring. Tekniker för att samla väderdata har också förbättrats avsevärt i noggrannhet och omfattning. En annan förbättring innebär allt större förståelse av exakt vilka variabler påverkar vädret och bör övervakas.

    Previous:nothing
    Next:giftigt avfall och gifter efter en orkan
    
    Copyright © 2011 give2all.org