välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur påverkar solfläckar jordens atmosfär?

Postad av : Valon Istrefi

Solfläckar och solvinden

 


 

Solfläckar är delar av solen som är kallare än det omgivande materialet och ser mörkare även utan hjälp av ett teleskop. Den låga temperaturer skapa ökad magnetiska aktivitet. En ökad mängd av solfläckar kan orsaka mer solvind att flöda från solen. Solvinden är en ström av laddade partiklar att lyckas fly undan solens atmosfär på grund av deras ökade energi. Vissa astronomer tror delar av kometen svansar är också ett resultat av solvinden. Partiklarna i solvinden kan samverka med den övre delen av jordens atmosfär, som kallas jonosfären.

Från vindkraft till Storm

Solfläckar uppträder i cykler eller säsonger, precis som många regioner på jorden har en regnperioden. En solfläck synskadade den 4 januari, började 2008 en ny 11-årscykel (solfläckscykel 24). Höga nivåer av solvinden kan även ta en sol storm där stora mängder av magnetiserade material sända in i jordens atmosfär. Fast inte fysiskt farligt, stör detta material med elektronisk utrustning. En sol storm har potential att knockout kommunikationssatelliter, störa radiovågor, och förstöra GPS-data.

Hur vår atmosfär Reagerar

När ökningar i solvinden eller solstormar uppstår kan de laddade partiklarna orsakar bakgrund statisk i de uppgifter som överförs från satelliter. Under extrema förhållanden, värmer jonosfären och sväller som en reaktion på värmen, vilket ytterligare stör dataöverföring. Jorden har en egen magnetfält som skyddar oss från de flesta av dessa partiklar, men det kan finnas fantastisk visuell display som Aurora Borealis eller Northern Lights. Aurora Borealis uppstår när ström av solvinden träffar gaser i jordens atmosfär, vilket gör att glöd och utbud av färger sett över hela världen.

    Previous:Var är jordens plats i galaxen?
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org