välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför platsen för Karlavagnen förändras?

Postad av : Jeanette Morales

Ursa Major, en konstellation som representerar en björn och innehåller den berömda Karlavagnen solsystem, verkar ändra dess plats under kvällen. Detta beror på att jordens rotation runt sin egen axel och inte rörligheten av stjärnorna själva

Du behöver:. .
Ekollon topp

Identification

Karlavagnen ser ut som en gigantisk himmelsk slev och består av tre stjärnor att bilda en handtag och fyra andra som pekar ut en skål. Karlavagnen är en av de mest framstående asterismer, en gruppering av iögonfallande stjärnor som ser ut att finnas en lätt igenkännlig mönster på himlen.

Betydelse

För att förstå varför Karlavagnen tycks cirkeln en viss punkt på himlen, måste en observatör föreställa sig vad en himmelsk sfär. Det är en jätte imaginär sfär med jorden som centrum.

Effekter

Norra himmelspolen är den del av insidan av himmelssfären som en tänkt linje projiceras från jordens Nordpolen skulle touch. Stjärnan Polaris är inom en viss grad av denna plats, vilket gör det tyckas som om det aldrig flyttar till en observatör på norra halvklotet.

Överväganden

Ursa Major är en cirkumpolär stjärnbild, vilket innebär att det är tillräckligt nära North Star att det aldrig "sätter" under horisonten som jorden roterar.

Tidsplan

Som natt bär på, kommer Karlavagnen tycks röra motsols runt Polaris, slutföra en komplett cykel runt stjärnan på en 24-timmarsperiod som jorden avslutar ett varv kring sin axel.

    Previous:nothing
    Next:vad är teflonskikt?
    
    Copyright ©2011