välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Snabbfakta om Neptunus

Postad av : Magnus Ekblad

Neptune är det åttonde planeten från Solen i vårt solsystem. Det är så långt från Solen att den har en temperatur på minus 361 grader Fahrenheit vid sitt moln toppar. Det tar Neptunus nästan 165 jordår för att slutföra en enda bana runt solen

Du behöver:.
Tabeller Sannolikhetsfördelning (valfritt)

Discovery

Det var inte. tills September 1846 att en människa såg Neptunus. Planeten upptäcktes när astronomer och matematiker märkte effekterna av dess gravitationskraft på Uranus bana.

Atmosfär

Stämningen Neptunus har ett mönster av moln som ger den en randig utseende när man ser genom ett teleskop. Atmosfärens sammansättning är tre fjärdedelar väte, nästan en fjärdedel helium och en procent metan.

Moons

Neptunus har tre stora månar --- Triton, Neried och Proteus --- plus fem mycket mindre. Triton funktioner vulkaner och gejsrar som skickar plymer av gasformigt kväve i sin tunna atmosfären.

Ringar

Neptunus har ett system av mycket tunna ringar bildas från små stenar och dammpartiklar. Dessa ringar är svåra att upptäcka även med kraftfulla teleskop eftersom deras tjocklek och densitet varierar. Vissa forskare anser denna variation beror på att de gravitationella effekterna av Neptunus månar

Storlek

Även planeterna Uranus, Saturnus och Jupiter är större än Neptunus, är dess diameter 30. 775 miles 3,88 gånger jordens. Så många som 60 planeter så stor som jorden skulle passa i en ihålig Neptunus.

    
    Copyright © 2011 give2all.org