välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur var Sedona röda klippor bildas?

Postad av : Valon Istrefi

The Beginning

Sedona-området var på havsbotten 330 miljoner år sedan, och skalen från havsdjur bildade ett lager av kalksten som ligger i området idag kallas Redwall kalksten på grund av dess färg, deponeras resultatet av järnoxid i klipporna vid vattnet i senare epoker. Den Supai gruppen i röd sandsten, deponeras då området var en flodslätt ca 300 miljoner år sedan, sitter ovanpå Redwall Formation, till ett djup av ca 600 meter. Ovanpå det är ett lager som kallas Eremiten Formation, omkring 280 miljoner år gammal, av sandsten, slamsten och konglomerat.

Den mellersta perioden

På toppen av Eremiten formationen är ett lager som 270 miljoner år sedan var kustnära sanddyner, och är nu röd sandsten upp till 700 meter tjocka på sina ställen. Två flera lager av sandsten var då begränsas av ett lager av kalksten som fastställs vid havet tillbaka ca 255 miljoner år sedan och är känd som Kaibab Formation

slutfasen

Den så kallade Laramide orogony. -en runda berg byggnad som skapade Klippiga bergen mellan 80 miljoner och 35 miljoner år sedan-lyfte Sedona området och orsakade sprickor som föreskrivs kanaler för vatten som rinner från de nya bergen. Vattenerosion vidgade sprickor i breda dalar, och bara öar av de ursprungliga lagren ovanför Eremiten formationen, i form av den röda Buttes, tinnar och torn som nu omger Sedona så tyst vakter från ett avlägset förflutna.

    
    Copyright © 2011 give2all.org