välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur du ställer in en teodolit

Postad av : Jeanette Morales

Under utbildningen för att utöva lantmäteri kommer inspektören kandidat eller studerande tränas i att inrätta en teodolit. En teodolit kan vara optisk eller elektronisk. I båda fallen är processen densamma. Det är en exakt och tidskrävande process, lärde sig delvis av erfarenhet och dels genom teori. Slutresultatet, om det är korrekt utfört är värt ansträngningen

Du behöver:. .
Teodolit
Ett stativ.
Information om undersökningen eller förfarandet plan.
.


1.
Ställ stativet över undersökningen punkten med huvudet nivå och ben att göra om en 70-graders vinkel med marken. Montera teodoliten på stativet.
2.
Fäst främre trefotsbenet och flytta de två andra ben att centrera teodoliten med hjälp av lod. Säkra tillbaka två ben.
3.
Justera längden på ena benet i stativet på en gång, samtidigt som de andra två fortfarande. Använd lod till nivå cirkuläret bubblan utan att störa centrering.
4.
Vrid teodoliten på stativet huvudet tills dess platta bubblan är parallellt med två valfria fotskruvarna. Justera de två fotskruvarna att centrera bubblan.
5.
Rotera teodoliten kroppen 90 grader åt vänster. Centrera bubbla med den tredje footscrew. Upprepa tills bubblan är centrerad för alla fyra lägen.
6.
Lossa stativskruv. Rotera teodoliten kroppen runt tills mitt över undersökningen punkt, dra sedan åt skruven. Upprepa utjämningsprocessen tills teodoliten är jämn och centrerad.

tips och varningar


  • Det finns inga utmärkelser för hastighet med att upprätta en teodolit ordentligt. Hastighet i processen kommer naturligt, genom repetition av rätt steg.
  • En teodolit är ett precisionsinstrument. Det är känsligt och bör transporteras i sitt rätta fall och hanteras med försiktighet.
    
    Copyright © 2011 give2all.org