välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

dagsländorna livscykel

Postad av : Jan-Olof Stoor

Även om hela livscykel dagslända, från ägg till vuxen, spänner ett helt år, är livet för en vuxen dagslända extremt kort. Den lever bara en eller två dagar, bara tillräckligt länge för att para sig och föreviga de arter

Beskrivning

Den kortlivade vuxen har dagslända mycket stora trekantiga framskärmarna och ibland mindre vingar hind. Det finns cirka 2. 500 olika arter som varierar i storlek, form och färg. Trots denna variation har alla en liknande och mycket kort livscykel.

Födelse och i inledningsskedet

Mayfly Äggen kläcks vanligen i sjöar och vattendrag. När de kläcks, larverna går igenom flera stadier av utveckling under en period av cirka ett år. De molt, eller byggnad, deras yttertyg flera gånger som de långsamt mogna under vattnet.

Nå ytan

Så småningom omogen dagsländor simma upp till ytan och klättra upp på en semi-torr yta, som en sten eller en växt. Väl ute i vattnet, molt de igen, inom några minuter, i en juvenil flyga med vingar. Denna unga flyger flyger bort från vattnet till närliggande anläggningar.

The Final Molt

När du lämnat vattniga livsmiljö att dagslända har kallat hem under nästan ett år, kommer unga flyga molt en sista gång och framstår som en vuxen dagslända. Dagsländorna är de enda arter av insekter som molt efter att de har utvecklat vingar.

Korta liv i Adult dagsländor

När en dagslända når vuxen ålder, är dess liv mycket nära under. Det bryr sig inte äta. De lever bara från 30 minuter till tre dagar, beroende på art. Dessa vuxna spendera så kort tid myllrande och parning i luften. Efter de parar kommer honorna flyga lågt över vattnet, doppa i ytan att lägga sina ägg. Dessa mödrar dör snart efter, ofta precis vid vattenytan där de slutade sina ägg.

    
    Copyright ©2011