välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

nematoder livscykler

Postad av : P-O Lennartsson

Nematoder, även känd som rundmaskar, är några av de mest förekommande djuren. De lever i alla typer av miljöer och kan vara fri levande eller parasiter av både växter och djur. Exempel på det senare är springmask och hakmask, två av de vanligaste mänskliga parasiter. Ett exempel på en fritt levande nematod är Caenorhabditis elegans, som är ett mycket vanligt modellorganism inom vetenskaplig forskning

Gödsling och utveckling

De flesta nematoder är antingen män eller kvinnor, men det finns vissa hermafroditiska arter. Gödsling är intern och i många fall honan lagrar ägg i livmodern en tid innan du lägger dem. När de unga fram ur ägg, genomgår en serie molts eller utsöndring, som alla leder till ett annat utvecklingsstadium. Typiska nematoder har fyra sådana steg, som kallas L1 till L4, med den vuxne att kallas L5.

Fritt levande Forms

I formulär, livscykler är enkla, med äggen kläcks och de nya yngel utveckla till vuxna genom fyra unga stadier. Ett alternativ skede kallas Dauer kan utvecklas under stressiga förhållanden som brist på mat. Denna etapp är resistent och kan överleva under svåra förhållanden. När miljön upphör att vara ogynnsamt för utveckling, fortsätter cykeln.

Parasiter Forms

livscykler parasitiska former liknar fritt levande och kära med den grundläggande skillnaden att de måste någon gång lämna gamla värden och hitta en ny att infektera. Detta kan uppnås på flera sätt. De flesta nematoder ur den ursprungliga värden med sin avföring, någon form cystor i värdens muskler och andra använder en sekundär värd, t. ex. en blodsugande insekt, som förvärvar parasiten och kan sedan ge det vidare till den slutgiltiga värden.

Infektion

Infektion uppkommer när en person ingår en parasit. Det sätt detta sker beror på vilken typ av parasit. Många, såsom spolmask, har förtärts när man äter förorenad mat eller när små barn plats smutsiga fingrar eller föremål i munnen. De som bildar cystor i muskler infektera en ny värd när den förbrukar rått eller dåligt tillagat kött från ett smittat djur. Detta är mekanismen för att förvärva trikiner. De som använder en mellanvärd infektera ett slutligt om den förra, nu smittade, foder igen på en annan individ. Denna typ av infektion används av parasiter som producerar elefantiasis och flodblindhet.

Migration

De flesta nematoder migrera i kroppen av värden, och detta i sig kan orsaka konsekvenser. Till exempel de arter som bildar cystor i muskler har förtärts och därmed måste gå från nya värdens tarmkanalen till musklerna, och göra det via det lymfatiska och blodkärl.

    
    Copyright ©2011