välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

utrotningshotade växter och djur lista

Postad av : P-O Lennartsson

Över hela planeten, som livsmiljöer försvinner och populationer är decimerad, det finns tusentals växter och djur som står på randen till utrotning och är i farozonen. Många av dessa har skydd som ges till dem av organisationer, lagar och regeringar. Bland de tusentals, har Världsnaturfonden WWF en lista över 36 som anses prioriterad art i loppet mot utrotning. Enligt WWF, en av orsakerna till dessa 36 anses vara en "prioriterad" beror på att insatser utöver bara bevara deras livsmiljöer ska göras om de är att vara garanterad framtida överlevnad.

Ytterligare kriterier för att upptas som ett prioriterat är att arten är nyckeln till livsmedelskedjan, hjälper till att stabilisera eller regenerera dess naturliga livsmiljö, är viktigt för hälsan av samhällen eller är en viktig kulturell ikon.

Du behöver:
Nail
. Koppartråd.
D-cells batteri.
Eltejp.
Små metallföremål (t. ex. gem).
Stålstav.
Elektrisk källa.

Albatross

Bland de 36 prioriterade arter är albatrossen, fyra arter som inte anses vara allvarligt utrotningshotade. Dessa är i Amsterdam, Chatham, Tristan och vinkade albatrosser. Sex ytterligare arter-den nordliga Royal, Svartfotade, Sooty, indisk gul-nosed, Atlantic Yellow-nosed och svartbrynad albatrosser-är hotade. Albatrosser är de största flygande fågel och spenderar 80% av sina liv till sjöss. Dessa fåglar, som endast kommer att landa för avel, form livstid par.

Kaktusar

Kaktusar bland de växter som anges som ett prioriterat. Enligt World Wildlife Fund, är kaktusar anpassade unikt att deras livsmiljöer och definiera många av landskap där de hittades. Kaktusar är viktiga vattentäkter för många djur i sina ekosystem och ger boplatser för många typer av fåglar. På grund av insamling och förlust av livsmiljöer, många arter är nära utrotning. Utöver dessa hot, minskas en frysning i Mexikos Altiplano några kaktusar befolkningar att bara 5% av vad de hade.

Ginseng

Ginseng är en ört som har använts i hela världen för sina medicinska egenskaper sedan urminnes gånger. När asiatiska ginseng inte längre kunde möta efterfrågan på marknaden började vilda nordamerikanska ginseng att skördas och exporteras. Ginseng växer långsamt, med upp till sex år att nå mognad. Utöver över-skörd, ginseng hotas av förlust av livsmiljöer. De flesta vilt växande ginseng finns i skogen, som har rensats för loggning och utveckling.

Giant Panda

En medlem av björn familj, är jättepandan hotas av förlust av skogshabitat och splittrade populationer. Tjuvjakt är också ett hot mot panda. Det finns mer än 50 panda reserver som skyddar nästan hälften av Giant Panda återstående livsmiljöer. Om 980 pandor, som utgör ungefär 61% av hela sin befolkning, lever på reserverna.

Polar Bear

Isbjörnen är en hotad art som har tilldragit sig uppmärksamhet i debatten om klimatförändringarna. Isbjörnen är den största landlevande rovdjur på jorden. Ett utmärkt simmare försöker isbjörn en livsmiljö där isen täcker Arktiska havet under hela året. Isbjörnar kompis, uppfostra sina unga och jaga i denna inställning. Enligt Världsnaturfonden är isbjörnen viktigt i bevarande eftersom det är på toppen av sin näringskedja. Isbjörnarna är hotade på grund av smältande havsisen.

Tigers

I likhet med isbjörnen, är tiger viktigt i bevarande, eftersom det också är på toppen av näringskedjan i dess ekosystem. Tre av de nio tiger underarter är redan utrotad, och bara omkring 4. 000 tigrar finns i dag i det vilda. Tiger populationer hotas mest genom mänsklig verksamhet, som omfattar förgiftning, svällning snaring, skytte och fånga de stora katterna.

Valar

Valar ingår valar, delfiner och tumlare. Bland de 80 arter i denna klass, många är på väg att utrotas. Alla valarter erbjuds ett visst skydd enligt Marine Mammal Protection Act, och de som anses utrotningshotade är skyddade enligt Endangered Species Act. Enligt den internationella unionen för skydd av natur, de 10 mest hotade valar arterna är Vaquita tumlare, norra Stilla rätval, Nordatlantiska rätval, Sydasiatiska floddelfin, Atlanten knölval delfin, Hectors delfin, chilenska delfin, Franciscana tumlare, Australian snubfin delfin och Indiska oceanen och Stilla puckelrygg delfin.

    
    Copyright ©2011